Marianne Smulders stiefmoeder gespreksgroepleider

Gespreksleider: Marianne Smulders (www.mariannmarianne-smulders-mediatoresmulders.nl)

Marianne is MfN registermediator, rechtbankmediator en stiefplancoach. Zij werkt in haar praktijk aan huis en heeft als specialismen relatie, scheiding en samengesteld gezin. Dit laatste doet zij onder de naam Stief en Co.

Zelf is zij naast deskundige ook ervaringsdeskundige met een samengesteld gezin. Vele uitdagingen verder, is het een mooi en stabiel gezin waarin ruimte en respect is voor ieder individueel lid ervan.

Nieuw Gezin Nederland biedt u al via haar website en magazine veel waardevolle informatie over het samengestelde gezin en de dynamische problematiek hiervan. Graag deel ik daarom met u één van mijn blogs over een voorbeeld uit mijn praktijk.

“Keigave stiefmoeders, ze bestaan!”

Bij het woord stiefmoeder hoort op de een of andere eigenaardige manier ook een bezemsteel. De heksen en bezemstelen uit de vertellingen van vroeger en uiteraard uit de prachtige Walt Disney film ‘Bedknobs and Broomsticks’. Voor wat het waard is: om hierop te kunnen vliegen was een enorme behendigheid noodzaak. De bezemsteel verdween, maar gelukkig bleef de behendigheid. Hierdoor is een stiefmoeder in staat dagelijks weer – als een gedreven jongleur – al die verschillende en aandacht vragende ballen in de lucht te houden.

Het doet mij denken aan Heleen, een stiefmoeder die ik begeleidde. Door het samenvoegen van twee deelgezinnen, heeft zij de zorg op zich genomen van twee biologische en van drie stiefkinderen. Het duizelde haar; het perfect willen multi-tasken met veel zorg en emotie maar met – in haar ogen – weinig dankbaarheid in return.

De zorg die zij voor haar pluskinderen op zich neemt, wordt niet op waarde geschat. Niet alleen ervaart zij dit zo, het wordt voor haar bevestigd door uitspraken als “bemoeizuchtig mens”, “heb je niets beter te doen” en het bekende “je bent mijn moeder niet”. Als volwassene kun je nog proberen dit (soms tandenknarsend) naast je neer te leggen, maar haar eigen kinderen schoten direct de hoogste boom in: “hoe durven jullie mama zo naar te behandelen!”. Voordat ze het wist waren de poppen (weer) aan het dansen geslagen.

Heleen wil dit patroon doorbreken en heeft daar hulp bij nodig. Rode draad bleek (ook) hier loyaliteitsconflict met hoofdletter L. Loyaliteit betekent trouw zijn aan en in dit geval trouw aan de bloedband. Wat is de betekenis van trouw; je houden aan één band of aan één verplichting? Maar wat als er meerdere – of noem het verschillende – banden en verplichtingen naast elkaar zouden kunnen bestaan? Ieder met een eigen betekenis, intensiteit, gevoel of doel ……

Dit bleek voor alle betrokkenen een acceptabele denkrichting te zijn.

Één van mijn opdrachten aan hen was, om eerst zelfstandige naamwoorden op papiertjes te schrijven en daarna de bijvoeglijke naamwoorden. Hiervan moesten zij alle 7 zoveel mogelijk combinaties maken. Woorden die gaandeweg een betekenis kregen toen deze vervolgens gekoppeld moesten worden aan voornamen. Wat bleek: Heleen Lekkere Appeltaart …. De combinaties heb ik gebruikt als opstap voor het samen verder uitwerken van kleurrijke en levendige variaties.

Uiteindelijk bleken juist die combinaties boven tafel te komen die oprecht zorg en aandacht verdienden, zoals: “Stiefvader Slap #Geen-Mening” en “Heleen Vaak Buitenstaander”. Niet altijd waren dit de meest eenvoudige gesprekken voor Heleen en haar mooie grote gezin, maar dat er ooit over haar werd gezegd dat zij van keigave muziek houdt, heeft o.a. geholpen om ook zonder die regelmatige bedankjes door te gaan met haar dagelijks jongleren.

Maandelijks organiseert Marianne een gespreksavond voor stiefmoeders; rode draad is het uitwisselen van ervaringen en informatie, tips en adviezen. Het helpt je om beter met de uitdagingen en valkuilen van je samengestelde gezin om te gaan.

Meer info via www.stiefenco.nl

Data Stiefmoeder-tafel 2016:
5 april 19:30uur ‘Hoe om te gaan met de ex-partner en haar invloed?’ 
10 mei 19:30uur ‘Actief opvoeden of ondersteunende rol?’
14 juni 19:30uur ‘Vakantie, traditites en rituelen als bouwstenen van jullie gezin’
najaar 19:30uur ‘Loyaliteiten, bloedband en stiefband’
najaar 19:30uur  ‘Vechtscheiding en hoe binnen het samengestelde gezin hiermee om te gaan? ‘
najaar 19:30uur ‘Grootouders en het samengestelde gezin’
29 november 19:30uur ‘Kerst en het samengestelde gezin’

 

Kosten € 15,= per persoon per avond. Bij geringe deelname wordt (minder dan 3 stiefmoeders) de gespreks-avond doorgeschoven naar de eerstvolgende.

Inschrijven kan via het inschrijfformulier onderaan de Stiefmoedergespreksgroepen pagina.