Vera van Woerkens stiefmoeder-gespreksgroepleider

Provincie Noord-Holland (Amstelveen)

Gespreksleider: Vera van Woerkens (http://www.veravanwoerkens.nl/)

vera_van_woerkens

Gespreksgroepleidster Vera van Woerkens

Vera is socioloog en psycho-sociaal therapeut en werkt in het onderwijs. Daarnaast heeft ze een eigen praktijk waar ze stiefmoeders, (echt)paren, stiefkinderen en stiefgezinnen begeleidt. Toen Vera 27 jaar was, werd zij verliefd op een weduwnaar met drie jonge kinderen. Vera: “Ik dacht dat ik mij er van bewust was dat een stiefmoeder-positie geen gemakkelijke was, maar dat ik als stiefmoeder zo klem zou komen te zitten tussen de hoge en tegenstrijdige verwachtingen die aan het stiefmoederschap worden gesteld (zowel door mijzelf, als door de stiefkinderen en hun vader, maar ook door de omgeving), had ik van te voren niet kunnen bedenken.” Na verschillende moeilijke jaren, is het ons allemaal gelukt een nieuwe balans te vinden. We kunnen van elkaar genieten en inmiddels ook met kleinkinderen er bij.

Wat is eigenlijk het verschil tussen moederschap en stiefmoederschap en wat zijn de overeenkomsten? Hoe kan een stiefmoeder erkenning krijgen voor haar zorg en inzet in het stiefgezin? Wat maakt een stiefgezin zo anders? Wat is eigenlijk de plek van de stiefmoeder in het stiefgezin. Ik heb ervaren dat verlies en afscheid een belangrijke rol spelen in een stiefgezin, afscheid van het oorspronkelijke gezin m.n. voor de kinderen. Tegelijkertijd heb ik ook ervaren hoe belangrijk het is dat ieder weer een eigen plek krijgt in het stiefgezin. Dat lukt niet meteen en soms even helemaal niet. Vooral stiefmoeders hebben het dan niet gemakkelijk. Samen praten over het gedrag van de (stief)kinderen wordt dan lastiger en lukt niet goed meer zonder ruzie. Schaamte, onmacht, onzekerheid, schuldgevoelens en boosheid beginnen dan steeds meer te knagen. Hoe vind jij jezelf dan weer terug in dit stiefgezin? Hoe krijgt ieder een plek in dit nieuwe gezin en hoe zorgen we voor een nieuwe balans en weer voor plezier met elkaar samen?

In de vier bijeenkomsten komen onder andere de volgende thema’s aan de orde:

Waarom is het niet meer gezellig als de (stief)kinderen er zijn? – Hoe komt het dat ik mij als stiefmoeder niet thuis voel? – Wat is mijn plek eigenlijk? – En wat is de plek van de moeder van mijn stiefkinderen? – Wat bespreek je wel wat niet met de stiefkinderen? – Hoe vertel ik mijn partner wat ik van hem nodig heb? Onmacht – verdriet – conflictsituaties met je partner, de vader van je stiefkinderen – conflictsituaties met de ‘ex’, de moeder van je stiefkinderen – conflictsituaties met je stiefkinderen – conflictsituaties met je eigen kinderen – schuldgevoelens – loyaliteitsconflicten – verborgen loyaliteiten – reacties van familie en vrienden – loslaten – erkenning geven en ontvangen. Maar ook: datgene bespreken wat jij belangrijk vindt; ervaringen en kennis delen en samen zoeken naar ‘wat beter werkt’.

De groepen vinden plaats op donderdagavond, één keer per maand. In eerste instantie geef je je op voor 4 avonden, daarna is het mogelijk om door te gaan en je per avond op te geven. Prijs: €55,00 voor 4 bijeenkomsten.

Na de zomervakantie, eind september/begin oktober 2016 start er bij mij weer een nieuwe stiefmoeder-gespreksgroep.

Vier bijeenkomsten, eenmaal per maand in principe op de tweede donderdag van de maand.

Donderdagavond 15 september Donderdagavond 13 oktober Donderdagavond 17 november Donderdagavond 15 december

Je kunt je voor deze nieuwe groep nog aanmelden. Er zijn nog twee plaatsen beschikbaar.

Zodra jij je via deze site hebt aangemeld neem ik contact met je op.

Deze gespreksgroep-avonden beginnen om 20.00 u. en eindigen om 22.00 uur.

Locatie: Praktijk van de gespreksleidster in de Kwakel (Amstelveen).
Aantal deelnemers: minimaal 4.

Inschrijven kan via het inschrijfformulier onderaan de Stiefmoedergespreksgroepen pagina.