Regionale gespreksgroepen

Het leven in en met een stiefgezin biedt veel uitdagingen. En niet iedereen in je vrienden- of familiekring begrijpt hoe het daadwerkelijk is. Hoe zou het voor jou zijn om met anderen, die dezelfde vragen en problemen hebben ervaringen uit te wisselen?

Voor wie zijn de gespreksgroepen bedoeld?
Een gespreksgroep is een soort ‘denktank’. Je wisselt onder begeleiding ervaringen uit, doet inspiratie op aan de hand van de verhalen van anderen en je vindt steun in wat jou op dat moment bezig houdt. Je hoeft namelijk niet steeds zelf opnieuw het wiel uit te vinden als je met vragen of problemen zit.
De gespreksgroepen zijn voor iedereen die te maken hebben met een nieuw samengesteld gezin: dus voor moeders en stiefvaders, vaders en stiefmoeders, partners, alleenstaande moeders waarvan de ex-partner een nieuw gezin heeft en ook stiefopa’s en -oma’s.

De (voormalige) Stichting Stiefmoeders Nederland organiseerde speciale stiefmoeder gespreksgroepen. Ook na de fusie met Nieuw Gezin Nederland is er nog een netwerk van stiefmoeder gespreksgroepen in het land. De informatie daarover vind je op de pagina van stiefmoeder gespreksgroepen.

Wat wordt er besproken?
Elke avond heeft een verschillende thema; bijvoorbeeld loyaliteitsconflicten, omgaan met je ex-partner, autoriteit, schuldgevoelens, het proces van stiefgezinsvorming etc. De onderwerpen worden in de groep zelf bepaald.

Wat levert een gespreksgoep je op:

 • Ervaringen uitwisselen met andere (stief)ouders
 • Inspiratie om weer oplossingen en andere mogelijkheden te ontdekken
 • Herkenning en erkenning voor jouw situatie
 • Oplossingen voor jouw specifieke vragen

Hoe gaat het praktisch?
Er zijn gespreksgroepen in verschillende regio’s. Elke gespreksgroep wordt begeleid door een ervaringsdeskundige die veelal ook professionele deskundigheid inbrengt. Er wordt gewerkt met een serie van 5 gespreksgroepavonden, zodat je wel diepgang in de gesprekken met elkaar opbouwt zonder dat je je voor langere tijd hoeft vast te leggen. Een aantal gespreksgroepleiders laat via de eigen website weten wanneer een nieuwe gespreksgroep start, anderen sparen de aanmeldingen op en starten dan een gespreksgroep.

Wil je meer weten dan kun je het beste contact opnemen met een van de gespreksgroepleiders.
Kijk in het overzicht van gespreksgroepen of er eentje bij jou in de buurt is.

Comments

 1. R. van Groesen

  LS,

  * Op welke avonden zijn deze gespreksgroepen (Zwolle of directe omgeving)?
  * Hoe laat begint en eindigd zo’n avond?
  * Wat zijn de kosten? en zijn deze evt te declareren bij zorgverzekeraar?
  * Wat als 5 avonden voor mij niet genoeg zou zijn? (nazorg sessies?)
  * In hoeverre worden gesprekken vastgelegd?

  Ik hoor graag van u.

  Met vriendelijke groet, R. van Groesen

 2. Jeanet Benningshof

  Goededag,
  ik ben al 6 jaar stiefmoeder, ik heb zelf 2 jongens en ben gescheiden en ik ben verliefd geworden op een man met vier kinderen waarvan hun moeder is overleden. Hierdoor wonen wij met 5 kinderen in huis. Door mijn ervaring en door het nieuwe gezin zou ik het heel fijn vinden om deel uit maken van de gesprekgroepavonden. Dit om mijn ervaringen te delen met anderen en andere meningen aan te horen.

 3. carol Zuidam

  Graag zou ik meer informatie krijgen over deze gespreksgroepen?
  Waar worden deze gehouden wanneer wat zijn de kosten.

  met vriendelijke groet,
  Carol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.