Ontspannen op vakantie?

.

In 2011 hielden we een poll onder (stief-)ouders over spanning of ontspanning tijdens de vakantieperiode. Meer dan driekwart van de stemmers bleek de vakantietijd als een pittige tijd te ervaren.

 

Als je een poll uitschrijft op een forum als het onze is het altijd lastig daar algemene conclusies uit te trekken. Waarschijnlijk zijn er ook veel stief-ouders van samengestelde gezinnen die heerlijk ontspannen vakantie genieten, gedeeltelijk met de eigen en of stiefkinderen, en gedeeltelijk zonder. En het is goed voorstelbaar dat die stief-ouders niet op onze site kijken tijdens de zomerperiode. Tegelijkertijd gebeurt het niet vaak dat een poll zo’n uitgesproken uitslag heeft. Van de (stief-)ouders die in de zomerperiode op onze site gekeken hebben ervaart meer dan driekwart die periode meer als een zware opgave dan als een gelegenheid om te ontspannen.

De precieze formulering en uitkomst van de poll staat hieronder:

De vakantieperiode is voor (stief-)ouders van nieuw samengestelde gezinnen eerder een zware opgave dan een gelegenheid om te ontspannen.

  • Eens (77%, 69 Votes)
  • Oneens (19%, 17 Votes)
  • Weet niet (4%, 4 Votes)

Total Voters: 90

Waarom de vakantieperiode een zware opgave is voor (stief-)ouders:

Een aantal redenen zijn te halen uit verschillende verhalen die ons ter ore komen:

  • Fusieproblemen; het nieuwe gezin heeft zich nog niet gevormd, iedereen wil kunnen ontspannen in de vakantie, maar de behoeftes en gewoontes zijn verschillend. De manier waarop je met elkaar zoveel mogelijk ieders behoefte kunt realiseren is nog niet uitgevonden. Het uitvinden daarvan gaat meestal via conflicten.
  • Meer mensen, meer wensen. Ook in een 1-oudergezin met twee kinderen hebben alle drie de mensen verschillende wensen. Als er nog een 1-oudergezin bijkomt met twee kinderen heb je meteen 6 verschillende mensen met wensen. Dat maakt het moeilijker om alle wensen te vervullen, dat betekent meer compromissen sluiten en dat is wennen.
  • Meer mensen, minder ruimte. Die tent leek eerst zo groot en nu toch klein. De auto was altijd groot genoeg, maar nu kunnen toch niet alle spullen mee. Welke spullen (van wie) laat je thuis?
  • Gedoe met de ex. Daar waar tijdens de schoolperiodes dankzij vaste afspraken en structuur een relatieve rust bestaat tussen ex-en zijn er tijdens de vakantieperiode  andere afspraken en dynamieken. Als er negatieve emoties een rol spelen bij een scheiding kunnen die gedeeltelijk ondervangen worden door strakke afspraken, het nadeel is dan dat ze weer tevoorschijn komen als er nieuwe afspraken gemaakt moeten worden.
  • Voortkomend uit het vorige punt; loyaliteitsproblemen. Soms hebben kinderen het gevoel dat ze de vakantie met stiefmama of stiefpapa niet leuk mogen vinden omdat ze dan hun echte mama/papa verraden.
  • Strijd om aandacht. De kinderen willen in de vakantie graag de volle aandacht van hun vader of moeder, maar stiefmoeder of stiefvader wil ook echte kwalitatieve aandacht. Het gevaar bestaat dat degene wiens aandacht gewenst is het allemaal teveel vindt en zich terugtrekt, waardoor de vraag om aandacht alleen maar groter wordt.

Cirkel vakanties

Advertorial

Tips voor het organiseren van je vakantie:

Om de kansen te vergroten toch een geslaagde en ontspannen vakantie periode te beleven zijn onderstaande tips geformuleerd. Uiteraard zijn we altijd geinteresseerd in tips die onderstaand lijstje versterken.

Reis niet te ver:

We willen mooi weer dus reizen we 1300 kilometer. Begrijpelijk. Maar ook in Nederland kan het mooi weer zijn. Volg de weersberichten en benut die mooie dagen onverwacht. Of kijk wat het weer is in de Ardennen of  in Zeeland. Daar is het vaak veel beter. Als  je toch ver weg gaat, neem dan de autotrein, de nachtbus, of enkele overnachtingen onderweg.

Ga niet te lang:

Met een dubbel gezin op vakantie is leuk voor korte tijd. De eerste dagen is alles  nog spannend. De dagen daarna is iedereen nog welwillend. Maar de tweede week worden de scheurtjes zichtbaar en in de derde week gaan irritaties, heimwee en ruzie een rol spelen.  Dit kun je ook voorkomen. Door korter te gaan. Kort op vakantie gaan heeft ook nog een ander voordeel. De meeste kinderen uit samengestelde gezinnen gaan ook met de andere ouder op vakantie. Als beide ouders drie weken op vakantie gaan hebben de kinderen geen week meer over voor zomaar wat lummelen rondom het huis, in de buurt, of op het voetbalveldje. Ook is er geen ruimte voor een weekendje naar opa of oma.

Neem de ruimte

Ruimte is iets wat we allemaal wensen. Meer ruimte in de auto bijvoorbeeld. Dus laat een deel met de bus of trein reizen. En meer ruimte in de tent. Dus laat de al wat oudere kinderen in een tent apart slapen. Of neem zelf een huisje op het terrein naast de kinderen in de tent. Bouw ook een speeltent op. Daar kunnen alle kinderen lezen en spelen als het regent. En jij zit samen met je lief in de woontent met een glaasje wijn of een mooi boek. maar we willen ook andere ruimte. ruimte voor onszelf. En hoe organiseer je dat tijdens de vakantie?

Minder spullen

Op vakantie gaan met veel spullen is belastend. Hoe bevrijdend is het niet als alle kinderen éen schoolrugtas mee mogen met kleren. En dat er éen tas meegaat met gezamenlijk speelgoed. En hou jezelf dan ook aan die ene rugtas. Weinig om in te pakken, weinig om uit te pakken, geen troep in de tent, ruimte in de kofferbak en geen tassen en spullen tussen benen en voeten. Heerlijk. En wat blijk je met weinig spullen gelukkig te kunnen zijn.

De ene dag iets samen, de andere dag apart 

Iedere keer met de hele club van alles ondernemen is zwaar. Je kunt ook van te voren af spreken dat je om de dag iets alleen doet: iets alleen met je eigen kinderen, of iets alleen met een van je stiefkinderen. Het voordeel is dat je minder hoeft te organiseren, niet op elkaar hoeft te wachten, dat er meer intimiteit is, en je hebt elkaar de volgende dag van alles te vertellen.

Extra vriendje mee

Het lijkt zwaarder, nog een kind erbij. Maar als jouw zoontje samen met jouw stiefzoons goed op kan schieten en jouw dochter heeft niemand om mee op te trekken en ze is 13, dan weet je het wel. Dat wordt hangen en zeuren. Een vriendinnetje mee op reis geeft heel wat meer plezier en rust.

Combineer met de andere ouder

Er zijn ouders die de vakantie combineren. Vader gaat met nieuwe partner en alle kinderen naar Italië. Moeder plus nieuwe man volgen een week later en gaan op dezelfde camping staan, of in hetzelfde dorp, of in dezelfde streek. In die week doen vader en moeder ook samen iets met de kinderen. De derde week neemt moeder de kinderen over. Voordeel:  de kinderen zijn op één vakantieplek in de vakantie. Ze hoeven niet eerst naar Frankrijk te reizen en daarna naar Italië. De ouders genieten langer van hun kroost. Het is goedkoper.

Sla een jaartje over

Op vakantie gaan lijkt wel bijna heilig. En zeker voor kinderen die opgroeien in twee huizen. Alles dubbel, hoe vermoeiend. Je kunt ook overleggen met je ex om niet ieder jaar weg te gaan. Hij het ene jaar naar Noorwegen met de kinderen, en zij het andere jaar naar de Ardennen met de kids. Leuk. Dan hebben de  kinderen ieder jaar iets om zich op te verheugen.

Betrek de kinderen

Kinderen hebben vaak heel goede ideeën. Als je aangeeft dat je nadenkt over een fijne vakantie voor iedereen, komen ze vast met goede tips. Vraag dan wat de kinderen wensen, en hoe deze gerealiseerd kunnen worden. Wat willen zij samen met alle kinderen en wat willen zij alleen? Neem ook deze 10 tips met hen door.

Met je lief alleen

Tijdens de vakantie met alle kinderen is het ook belangrijk om tijd te hebben voor jou en je lief. organiseer dit duidelijk. Hoe laat liggen de kinderen in de tent? Hoe vaak op een dag mogen ze vragen om een ijsje of om een spelletje? Kinderen vinden het ook fijn om een paar uur alleen te spelen, wel onder toeziend oog natuurlijk. Misschien wil een leuk buurmeisje mee op vakantie als vakantie au pair. Zij krijgt dan de reis gratis, en wat zakgeld. Of een nichtje, of een tante, of een oma. Er zijn heel veel mogelijkheden om iedere dag ook tijd voor elkaar te hebben. dat houdt de moed bij stief erin!

 

advertorial