Bijzondere bijdragen

Ed Spruijt

Gezinsonderzoeker aan de Universiteit Utrecht, schrijft artikelen voor ons blad Nieuw Gezin en de website.

Ed Spruijt is vooral geinteresseerd in de gevolgen van scheiding – en alles wat daarna komt – voor kinderen. Zelf ook gescheiden – gelukkig al lang geleden – en daarna met kinderen en stiefmoeder een nieuw gezin gevormd. Inmiddels grootvader van twee kleinkinderen, die heel vanzelfsprekend omgaan met al hun (stief)oma’s en (stief)opa’s. Ed Spruijt is (mede-)auteur van boeken zoals het Handboek Scheiden en de Kinderen waarin inzichten en feiten uit wetenschappelijk onderzoek op een heldere manier gepresenteerd worden.

Aleide Hendrikse-Voogt

Advocaat en mediator, schrijft vanuit de juridische hoek een column in het tijdschrift van Nieuw Gezin.

“Recht door zee, snel en doelgericht”, zo beschrijft Aleide Hendrikse-Voogt zichzelf in haar werk. Zij is werkzaam bij Voorink Van de Tooren van Aanhold en Van de Venne Advocaten te Zutphen/Dieren. Ze werkt als advocaat en VFAS-mediator op het gebied van het personen- en familierecht en het erfrecht. Ze vindt het een uitdaging om de negatieve emoties in een echtscheiding om te buigen tot constructief handelen.  Daarnaast vindt ze het zinvol om haar kennis te delen, “want”, zo geeft zij aan: “van mijn cliënten heb ik het meeste geleerd. Ik vind het daarom zinvol om mijn eigen ervaringen weer aan cliënten terug te geven.” Om deze kennis te delen  heeft zij een echtscheidingsleidraad in de vorm van boek geschreven : “Stoppen als partners, doorgaan als ouders”. Meer info op www.stoppenendoorgaan.nl.

Jos Willems

Voorzitter van de stichting ’Een Nieuw Gezin’, onze zusterorganisatie uit Belgie. Onze samenwerkingspartner op het gebied van diverse activiteiten zoals website, blad Nieuw Gezin en de nieuwsbrief.

Jos Willems: “Samen met Corrie Haverkort streef ik naar een verrijkende samenwerking tussen onze twee organisaties. Ik was zelf een tiental jaar successief ‘plusvader’ van twee stiefkinderen in twee verschillende relaties. Was er mij nauwelijks van bewust dat ik ‘stiefvader’ was. Daarom begreep ik heel veel later zo moeilijk dat velen het er lastig mee hadden. Ik wou daar wat aan doen. Las er bijzonder veel over. Schreef zelf een boek en vind het een van de boeiendste dingen waar ik ooit mee bezig was.”

Pauline Luijben

Landschapschilder en computertekenaar, verzorgt illustraties voor Nieuw Gezin.

Met veel aandacht en liefde voor het detail schildert Pauline Luijben landschappen vanuit een niet zo voor de hand liggend standpunt. Een verlangen naar communicatie is de oorzaak van haar keuze. Zij wil aanzetten tot de vraag: ‘Wat zien wij?’ Haar computertekeningen hebben dezelfde drijfveer en draaien om de vraag: ‘Wat gebeurt er tussen mensen?’ Pauline is gescheiden en tekent voor Nieuw Gezin vanuit de ervaring dat kinderen vaak lief en ook verstandig hun geheel eigen weg zoeken – en je soms zelfs de weg wijzen – in de nieuwe situatie.