Ouderschap maakt kwetsbaar

8 oktober 2009 in het Nederlands Dagblad

Ouders vinden opvoedcursus een brug te ver

Het is voor mij weer eens bewezen: ouderschap maakt kwetsbaar.In het artikel van het Parool wordt letterlijk hetvolgende geschreven:

Zeventig procent van de ouders heeft soms problemen met het gedrag van hun kind. Maar in het volgen van een opvoedcursus of het bezoeken van een informatiebijeenkomst zien ze niets.

In opdracht van het ministerie is een enquête onder 1100 ouders gehouden. Hieruit blijkt dat informatiebijeenkomsten over opvoeding erg laag scoren. Ouders blijken liever met de partner of vrienden over de opvoeding van hun kinderen te spreken. De door het ministerie in het leven geroepen Centra voor Jeugd en Gezin worden ook nauwelijks als gesprekspartner gezien.

Ouders hebben geen zin in een cursus of training, want veel ouders huldigen de gedachte dat ‘iedereen moet kunnen opvoeden’. Vandaar de schaamte om over eigen mislukkingen te praten. Een training of cursus vraagt een kwetsbare opstelling van de deelnemer, die een spiegel krijgt voorgehouden. Open staan voor eigen fouten valt niet iedereen gemakkelijk.

Ik kan hier zo boos om worden. Letterlijk hebben we het allemaal weer over “fouten” en “mislukkingen”. Voordat je als peuter kunt lopen, ben je toch ook eerst tientallen keren gevallen? Heb je dan iets “fout gedaan? Ben je een mislukking?” NEE! Je hebt geleerd op eigen benen te staan en je bent gegroeid! Zo werkt dat ook in het opvoeden.

Het gaat niet om goed of fout, het gaat om leren. Een open en nieuwsgierige houding is het enige dat telt en de moed om jezelf in de spiegel te kijken, op te staan en het opnieuw te doen. De moed om te kunnen en willen leren.

Natuurlijk kun je hierbij leren van de ervaringen en kennis van anderen, zeker als je als ouder in een nieuw gezin leeft. Daar leven nu eenmaal veel meer dynamieken dan in een kerngezin, dat weten we allemaal. Niemand kan verwachten dat je dat allemaal ‘van nature wel eventjes allemaal weet’. Waarom verwachten ouders dat dan wel van zichzelf?

Als Stichting Stiefgezinnen Nederland roepen wij alle ouders en stiefouders op om met nieuwsgierigheid en openheid te kijken naar zichzelf en naar anderen om zich te blijven informeren en ontwikkelen, in het belang van de kinderen en in het belang van je eigen geluk. Maak daarbij gebruik van alle mogelijkheden. Wij bieden gespreksgroepen, informatiebijeenkomsten, een landelijke bijeenkomst en binnenkort ook nieuwe workshops en trainingen. Omdat het leven in een nieuw gezin gewoon zo waardevol is en er ook veel te leren is.

Elke manager, IT-er, telefoniste en verkoper gaat ook regelmatig naar een communicatie- of managementtraining. Waarom dan niet elke ouder? Werk is toch niet belangrijker dan prive?

Lees hier het gehele artikel: Ouders vinden opvoedcursus een brug te ver

Neem een eerste stap en ervaar het zelf: kom naar onze Landelijke Stiefdag

Categorieën: Weblog

Comments

  1. johan

    Helaas heeft niet iedereen goede voorbeelden om zich heen gehad en ontwikkelt de maatschappij zich zo dat elke generatie nieuwe dingen moet leren. Het aantal echtscheidingen is explosief gegroeid de laatste tientallen jaren en er is steeds meer bekend over het effect daarvan. Er zijn wat mij betreft dus wel degelijk nieuwe ontwikkelingen en nog steeds te veel ouders die hier niet naar willen kijken en gewoon maar hun eigen ding blijven doen.

  2. Ik ben inderdaad zo’n ouder die dit soort cursussen niet nodig vindt. Voor m’n werk ga ik inderdaad wel eens op cursus. Maar dat is dan vooral omdat er steeds nieuwe ontwikkelingen zijn, die ik graag bij wil houden.

    Volgens mij is het ouderschap al duizenden jaren hetzelfde. Nl, ervoor zorgen dat je kinderen zich tot fatsoenlijk volwassene ontwikkelen.

    Als je in je omgeving genoeg goede voorbeelden hebt gehad. Zie ik niet in waarom je daar een cursus voor nodig hebt.