Tips en adviezen aan (stief)ouders

Er is gelukkig al veel bekend over het leven in een nieuw gezin. Wat zijn de valkuilen en wat kun je beter wel of beter niet doen. Welke dynamieken maken het anders dan een kerngezin en hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Er zijn veel zeer waardevolle boeken geschreven en onderzoeken uigevoerd en elke keer komen we een stap verder. Nieuwe feiten, inzichten en adviezen voegen altijd weer iets toe en maakt dat we bewuster kunnen leven in ons nieuwe gezin.
Kijk bijvoorbeeld maar eens naar onze pagina’s:

Als het zo gemakkelijk zou zijn, hoe komt het dan toch dat we tijdens elke bijeenkomst, gespreksgroep, workshop en training de vraag krijgen:” Ja, maar HOE doe ik dat dan?”

 • Hoe breng ik de opvoeding ter sprake, als de ander telkens boos wordt? Ik wil wel, maar het lukt gewoon niet.
 • Hoe doe je dat, realistische verwachtingen hebben?
 • Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik meer tijd voor mezelf vrij maak, ik moet zo veel doen!
 • Hoe kan ik mijn emoties bespreekbaar maken als ik het zelf nog niet helemaal begrijp?
 • Hoe kan ik de relatie met mijn ex-partner verbeteren als hij/zij gewoon niet redelijk is?

Ieder nieuw gezin is anders. Simpelweg omdat elk individu anders is en iedereen zijn eigen individuele historie, persoonlijkheid, kwaliteiten en identiteit in het nieuwe gezin meeneemt. Er zitten zeer veel overeenkomsten en identieke patronen in de vragen, emoties en problemen waar (stief)ouders mee zitten. Daar kunnen we heel veel van leren. Maar de vraag HOE los je dat op is altijd afhankelijk van je eigen unieke situatie. Het gaat erom wat wel werkt, voor JOU! In jouw eigen situatie.

De beste tip die ik ooit gehoord heb is: doe je huiswerk! Wat is dat dan, het huiswerk van een (stief)ouder?

Stel jezelf regelmatig de volgende vragen:

 • Wat is belangijk voor mij in het nieuwe gezin?
 • Waar loop ik regelamtig tegenaan, wat zou ik anders willen?
 • Welk patroon herken ik?
 • Wat wil ik niet meer?
 • Nog belangrijker: wat wil ik wel!

En ga vervolgens in de actie:

 • Kijk vaker in de spiegel: wat kun JIJ er aan doen om het te veranderen?
 • Ga studeren: verzamel tips en ervaringen van anderen en kies je eigen strategie. Doe datgene dat bij jou past.
 • Pak het eens anders aan dan je normaal gesproken doet.
 • Let op het effect van wat je doet. Hoe is het voor jou? En voor de anderen?
 • Als iets werkt, doe er meer van!
 • Als iets niet werkt, doe het anders
 • Neem de tijd om te experimenteren en om te leren!
 • Vind een organisatie, school, groep, begeleider, studiemaatje of omgeving die je steunt.

Doe je huiswerk! Voordat een piloot zelfstandig een vliegtuig mag besturen, heeft hij ook veel gestudeerd, geluisterd, geleerd, een studiebegeleider gehad, ervaring opgedaan, evaluaties gemaakt en zijn huiswerk gedaan.

Ter afsluiting nog een tip: kijk ook eens naar wat er WEL goed gaat. Doe daar meer van.

Categorieën: Weblog

Comments

 1. laura tietjens

  Reactie op twitter; Je vindt je ex zowiezo onredelijk, daarom ben je niet meer bij mekaar. Vind het gemeenschappelijke doel, bijvoorbeeld dat de kinderen zich goed voelen. Van daaruit bouwen.