Persbericht SSN 23 september 2009

Nieuwe gezinnen gooien vaak handdoek in de ring!

Zaterdag 7 november organiseert de Stichting Stiefgezinnen Nederland een landelijke dag voor iedereen die te maken heeft met nieuwe gezinnen.

In Nederland zijn op dit moment ongeveer 200.000 nieuwe gezinnen.
Dit zijn gezinnen waarbij een van de ouders kinderen heeft uit een eerdere relatie. Naar schatting maken ongeveer 60.000 kinderen per jaar een scheiding van de ouders mee. (E Quality 2008).

Na twee tot drie jaar vormen veel van deze ouders een nieuw gezin, ook wel stiefgezin genoemd. Nieuwe gezinnen blijken helaas vaak de handdoek in de ring te gooien. Meer dan de helft van deze stiefgezinnen (60%) gaat binnen een paar jaar weer uit elkaar gaat. Dit is voor ouders en kinderen in het nieuwe gezin bijzonder pijnlijk en heel teleurstellend. Bovendien is het ongunstig voor de ontwikkeling van kinderen: verminderd welbevinden, meer depressieve en angstgevoelens (Spruijt 2007). meer delinquentie, agressie, riskante gewoontes en een lager schoolniveau. (E Quality 2008).

Voorlichting en begeleiding is essentieel.
Volgens de Stichting Stiefgezinnen Nederland (SSN) kan dit hoge aantal tweede scheidingen naar beneden. Een stiefgezin kent heel specifieke kenmerken, valkuilen en uitdagingen. Als een nieuw gezin hiervan op de hoogte is kunnen veel problemen voorkomen worden. Voorlichting en informatie in de eerste jaren en liefst, nog voordat een nieuw gezin gevormd wordt is essentieel.

Uit de praktijk van de SSN blijkt dat er vaak na 2 a 3 jaar behoefte is aan directe ondersteuning. Er worden vragen gesteld over opvoedkundige meningsverschillen, communicatie met kinderen en/of partner en over loyaliteitsconflicten bij kinderen. Er wordt advies gevraagd hoe om te gaan met de ex-partners en andere familieleden. Ook over financiële aspecten is informatie gewenst. De stichting biedt dan ook een platform aan iedereen die van het nieuwe gezin een warm en stabiel gezin wil maken…om de handdoek wat langer in de ring te houden. Geen eenvoudige opgave maar niet onmogelijk. Integendeel. Ook een nieuw gezin kan een volwaardig gezin worden.

Vaak zien de mensen door de bomen het bos niet meer.
Daarom organiseert de Stichting een Landelijke Stiefdag. Tijdens deze dag ontmoeten ouders en stiefouders elkaar, wisselen ervaringen uit en ervaren de dag als een feest van herkenning. Ook kinderen zijn welkom. Voor hen is er opvang en zijn er leuke workshops georganiseerd!

Nieuw tijdens de Landelijke Stiefdag dit jaar is het expert-forum: er vindt een discussie plaats tussen professionals en ervaringsdeskundigen over actuele en controversiële stellingen rond stiefgezinnen. Waaronder Djoeke Veeninga, programmamaakster van de VPRO en auteur van het boek “Het Nahuwelijk”. Voor de zaal is er gelegenheid om vragen te stellen aan de experts. Ook nieuw dit jaar is de informatiemarkt hebben waar men ervaringsdeskundigen, stichtingen, therapeuten en trainers kan ontmoeten.

Na de lunch verzorgen diverse professionals en ervaringsdeskundigen workshops:

  • Hoe communiceer je met partner en/of met je ex-partner
  • Hoe zit het eigenlijk met de loyaliteit van kinderen, naar ouders, stiefouders en naar stiefbroers en stiefzussen?
  • Hoe ga je om met een puberende stiefzoon?
  • En wil je als (stief)vader wel eens weten wat andere (stief)vaders bezig houdt?

Dan is de Landelijke Stiefdag een dag die je niet kunt missen.

Voor het eerst dit jaar is er ook een workshop voor professionals
De stichting merkt dat er behoefte is aan meer informatie voor professionals die werken bij de CJG’s, bureau jeugdzorg of die op een andere manier in aanraking komen met het stiefgezin . Deze professionals hebben meer en meer behoefte aan informatie over de dynamieken die spelen binnen stiefgezinnen en hoe je hier als professional effectief mee om kunt gaan.

Kom naar de Landelijke Stiefdag
Schrijf je nu in voor de Landelijke Stiefdag en voor een workshop naar keuze, je zult altijd antwoord krijgen op je vragen. Voor alle workshops geldt: schrijf je snel in want vol is vol.

Voor kinderen van 7 t/m 12 jaar en voor jongeren van 13 t/m 21 is er gedurende de hele dag een bijzonder programma van 10.00 uur tot 16.30 uur. Voor kinderen van 4 t/m 6 jaar is er kinderopvang.

Wil je zeker zijn van een plek tijdens dit evenement? Schrijf je dan in via de website www.nieuwgezin.info. Houd de site in de gaten, hierop vind je iedere week weer nieuws, artikelen en weblogs over de Landelijke Stiefdag en informatie over het nieuw samengestelde gezin.

De Landelijke Stiefdag vindt plaats op een lokatie centraal in het land, in de regio Utrecht. Deze lokatie wordt nader bekend gemaakt.

Meer informatie over het programma: klik hier
Meer informatie over de workshops: klik hier
Inschrijven Landelijke Stiefdag: klik hier

Noot voor de redactie:

Neem voor meer informatie contact op met:

Stichting Stiefgezinnen Nederland
Astrid Kies
Tel.: 06 452 60 571

E-mail: pr@nieuwgezin.info
Volg ons op Twitter: @ststiefgezinnen
Website: www.nieuwgezin.info

Categorieën: Nieuws