Djoeke Veeninga in forum Landelijke Stiefdag

Tijdens de Landelijke Stiefdag op 7 november 2009 zal Djoeke Veeninga deelnemen aan de forumdiscussie. Actuele en controversiele  thema’s rond nieuwe gezinnen worden vanuit verschillende perspectieven belicht. Deelnemers aan het forum zijn (ervarings)deskundigen op het gebied van echtscheiding, nieuw samengestelde gezinnen, stiefvaderschap en het nahuwelijk.

Tijdens deze dag zal ook de voorzitter van de SSN, Corrie Haverkort, het thema “het belang van erkenning binnen het nieuwe gezin” bespreken en hoe miskenning schadelijk kan zijn.

Maak jij deel uit van een stiefgezin? Overweeg je te gaan samenwonen met je partner die kinderen heeft uit een vorige relatie? Ben je alleenstaande ouder en maken je kinderen (part-time) deel uit van een stiefgezin? Dan is het goed om zo bewust mogelijk om te gaan met je eigen situatie. Daarvoor is het handig te weten wat de ervaringen en meningen van anderen zijn, wat de invloed van de overheid is en welke meningen onderzoekers en deskundigen hebben.

Binnenkort meer nieuws over prominente sprekers tijdens de Landelijke Stiefdag!

Meer informatie over de Landelijke Stiefdag
Inschrijven kan vanaf 18 september!

Over Djoeke Veeninga en “Het Nahuwelijk”

a-veeningaDjoeke Veeninga (1953) is journaliste en sinds 1978 programmamaker, buitenlandredacteur, presentator en interviewer bij de vpro. Ze werkte onder meer mee aan de thema-avonden Wat doen wij met onze ouders? (2004) en Wat doen wij met onze kinderen? (2005). In 2008 het verscheen haar boek “Het Nahuwelijk” en haar spraakmakende documentaire over deze nieuwe relatievorm.

Hoe na de scheiding vorm te geven aan de verbintenis: op zoek naar een nieuw sociaal ideaal.

Het nahuwelijk. Ik hoorde het begrip voor het eerst uit de mond van de schrijver Boeli van Leeuwen. Ik ben met mijn dochter en haar vader op Curaçao. Dochter is dan vijftien, haar vader en ik zijn sinds haar zesde geen paar meer. ‘Dus je hebt een goed nahuwelijk,’ zegt de schrijver, als we hem tegenkomen, ‘dat is verstandig. Verstandige ouders zorgen daarvoor.’

Bijna de helft van de huwelijken eindigt in een scheiding. Een groot deel van die gescheiden mensen sleept de resten van eerdere huwelijken en relaties met zich mee. Als er gezamenlijke kinderen zijn, blijft de band bestaan, gewenst of niet. Ook kinderloze ex-paren kunnen verbonden blijven, door familie, zaken, sociaal netwerk. De vraag dringt zich op: nu het (officiële en officieuze) huwelijk niet meer voor het leven is, hoe ontwikkelt het nahuwelijk als nieuwe relatievorm zich?

Journaliste Djoeke Veeninga gaat op zoek naar het nahuwelijk als sociaal ideaal. Ze raadpleegt deskundigen, beschrijft haar eigen ervaringen en maakt dubbelinterviews met ex-paren over de wijze waarop zij met elkaar om blijven gaan. Is een goed nahuwelijk mogelijk? Hoe goed is het voor de kinderen? En vooral, wat kunnen wij opsteken van de gelukkige exen?

Categorieën: Nieuws