Maak van je tweede huwelijk een eerste klas succes

Aan de hand van een artikel van Ed Spruijt werd ik weer eens geraakt: het lijkt zo simpel en het blijkt in de praktijk een hele klus, een succesvol tweede huwelijk. Laten we eerlijk zijn, niemand gaat trouwen of samenwonen met de bedoeling om het nieuwe gezin na een tijdje weer op te breken. Niemand wordt – gemiddeld genomen – beter van een eerste of tweede en volgende scheiding, zeker de kinderen niet. Dus is er voldoende reden om je af te vragen: hoe maak je van je tweede huwelijk een succes?

In zijn artikel schrijft Ed Spruijt dat de ontwikkeling naar meer stiefgezinnen en meer stiefscheidingen zich in Nederland voortzet en dat hierover nog te weinig onderzoek is gedaan of boeken over zijn geschreven. Genoeg reden dus om eens te kijken naar de Amerikaanse adviezen, bijvoorbeeld naar “Making your second marriage a first-class success”, geschreven door Doug en Naomi Moseley.

De adviezen van Doug en Naomi klinken eenvoudig:

  • leer van je ervaringen uit je eerste huwelijk
  • praat erover met elkaar
  • ben eerlijk over je waarden binnen je relatie
  • maak een stiefgezinplan
  • ga duidelijk en eerlijk om met de ex-partner
  • geef de nieuwe partner ruimte om een ouderlijke rol te ontwikkelen
  • blijf als partners ook jezelf: neem tijd en ruimte voor jezelf

Dit klinkt heel eenvoudig en toch zou je denken dat het niet het geval is, er zijn immers nog steeds zoveel stiefscheidingen. Rest ons de vraag: hoe doe je dat eigenlijk? Is communicatie en bewustzijn dan toch echt de sleutel tot succes?

Voor ons is het in ieder geval duidelijk dat het leven in een stiefgezin volledige inzet van beide partners vereist om er samen een succes van te maken!

Klik hier om het hele artikel te lezen

Categorieën: Weblog