Liefde is als een spier

Een liefdevolle houding is de basis van een gelukkig samengesteld gezin. Met mindfulness kun je liefde oefenen. Hoe doe je dat? Door de liefdesspier te trainen.

Kort gezegd is mindfulness: met aandacht zijn in het hier en nu. Als je focust op wat nu is, sluit je ruis buiten én het gepieker over stiefjes, exen of je partner. Schep ruimte in je hoofd en de zogenoemde monkeymind – die oordelende gedachten die als apen in je hoofd kwetteren en rondspringen – krijgt geen kans om zich op te dringen. Als je wél afdwaalt kun je leren om liefdevol naar jezelf te kijken. “Ik heb die negatieve gedachten”, kun je dan denken, “maar ik bén ze niet. Ik ben een bron van liefde en geluk”. Als jij makkelijk bij die bron komt, sta je heel anders in je stiefgezin met alle bijbehorende complexiteit.

Vijf manieren om je liefdesspier te trainen in je stiefgezin:

  1. Begin bij jezelf. Het is niet nieuw, maar wel waar: als je jezelf kunt accepteren zoals je bent, als je kunt houden van zowel je schaduw- als je zonkanten, kun je ook je gezinsleden en hun verschillende kanten met een liefdevolle blik bekijken.
  2. Ontspan! Je kunt jezelf trainen om je niet zo druk te maken over details. Vuile sokken onder het bed, stiefkinderen met ruzie, je partner uit z’n hum? Haal adem. Relativeer. Ga even liggen. Lach erom. Houd je vast aan de liefde in plaats van aan angst en stress.
  3. Zie het mooie in het kleine. Als je alledaagse rituelen aandachtig uitvoert, met je zintuigen, kan dit een gevoel van diep geluk en voldoening geven. Voel de zon op je wang. Ruik de geur van een hyacint. Ervaar het moment en word bewust van je liefde voor het leven om je heen.
  4. Focus. Waar draait het nu uiteindelijk om? Dat is toch verbinding met jezelf en de ander? Het werkt relativerend, als het even tegenzit thuis, om jezelf eraan te herinneren om terug te gaan naar de kern van alles: De liefde!
  5. Pijn en teleurstelling horen erbij… Allerlei ‘negatieve’ gedachten, ervaringen en gevoelens zijn onderdeel van het leven. Sommige dingen kun je simpelweg niet veranderen. Onthoud dan: Je bent méér dan je gevoelens. Je kunt oefenen om die negatieve gedachten gewoon maar pff… weg te blazen als een pluisje in de wind. Zo geef je liefde en verbinding een kans.Annette van der Maarel heeft een samengesteld gezin en werkt als counselor in haar eigen praktijk Bewuste Stiefmoeders (www.bewustestiefmoeders.nl).

Geschreven door Annette van der Maarel, Annette heeft een samengesteld gezin en werkt als counselor in haar eigen praktijk Bewuste Stiefmoeders (www.bewustestiefmoeders.nl).

Categorieën: Weblog