Gezocht: getuigenissen voor documentaire over relaties

Bij Canvas  (VRT) werkt men momenteel aan een nieuwe reeks  over relaties. Aan de hand van 6 afleveringen waarin telkens een relevante vraag gesteld wordt , wil men op zoek gaan naar hoe het anno 2014 (uitzending) met relaties gaat in Vlaanderen. Een van de afleveringen zal over scheiden gaan. De vraag  is: Kan je “goed of gelukkig”  scheiden of kan dit per definitie niet?

De documentaire wil dus telkens ex-koppels aan het woord laten over de ‘hindernissen/stappen  bij een scheiding’: 1. De beslissing nemen; 2. Het zeggen dat je weg wil  3. Het aan de kinderen vertellen 4. de scheiding zelf: – bemiddeling, advocaat of zelf regelen– financieel:   – persoonlijk: 5. omgaan met ex achteraf 6.  vrienden en schoonfamilie, grootouders  7. eventueel nieuw samengesteld gezin

De ex-koppels worden kort samen in beeld gebracht. Afhankelijk van het verhaal worden eventueel bepaalde scènes samen opgenomen, maar zeker niet alle.

Hiervoor zoeken ze getuigen die bereid zijn hun verhaal te vertellen. Ze hebben al een aantal getuigenissen van mensen bij wie het goed liep. Nu zoeken we vooral mensen waarbij het moeilijker liep,  eventueel in een vechtscheiding verwikkeld waren,  en die  daar toch zijn uitgekomen. Want ze willen met deze uitzending is: zoveel mogelijk mensen in Vlaanderen aanspreken en voor steeds meer Vlamingen is een moeilijke scheiding een realiteit. We willen de kijker vooral ook het gevoel geven dat iedereen  van ons in eenzelfde situatie kan verzeild  geraken omdat we nu eenmaal mensen zijn. En wie is er beter geplaatst om andere koppels te motiveren om iets zo of zo aan te pakken of preventief ideeën aan te reiken  dan mensen die het zelf hebben meegemaakt?Het gaat om verhalen van  mensen die elkaar zoek raken, wat de valkuilen kunnen zijn en ook  wat oplossingen kunnen zijn, of methodes om toch tot een consensus te komen, ook  in het belang van de kinderen. 

Omdat we weten hoe zulke getuigenissen andere mensen kunnen helpen willen we met aandrang vragen te overwegen om op deze vraag in te gaan, of als je het zelf niet kunt doen aan mensen uit jouw omgeving te vragen hier positief op te reageren.

Wil je graag meewerken of wil je meer informatie mail dan kris.verhaegen@vrt.be of naar  relaties@canvas.be . De opnames beginnen begin oktober en de reeks zal worden uitgezonden in het najaar van 2014. Elke reactie wordt met zeer veel discretie behandeld en er zal uiterst respectvol met elk verhaal worden omgegaan.

Categorieën: Nieuws