Mijn grenzen, jouw grenzen?

Hoe organisch een gezin ook kan functioneren. De moeder van alle geboden in een samengesteld gezin is nog altijd : grenzen. In mijn begintijd als junior stiefmoeder wilde ik vooral ‘pleasen’  en aardig gevonden worden door iedereen. Het leuke van ‘pleasen’ is dat iedereen er gelukkiger van wordt behalve jezelf.  Bij de eerste misverstanden in de communicatie (lees: ruzies!)was mijn allereerste menselijke reactie altijd boosheid. En daarna was altijd  de vraag: boos op wie???Boos op zijn ex? JA! Boos op hem? ZEKER WETEN!

Met de kennis van nu had ik destijds heel anders kunnen reageren.  Ik besef me namelijk dat ik boos op mezelf had moeten worden.  Uiteindelijk draait alles om grenzen stellen.  En als ‘anderen’ allerlei dingen  bespreken met elkaar of afspraken  maken (waar ze mij buiten houden terwijl allerlei zaken zich ook in ons huis, onze tijd en onze portemonne afspelen!!!)  en daardoor over mijn grenzen gaan, moet ik mezelf dus de vraag stellen: ‘gaan zij over mijn grenzen?’ of ‘laat ik toe dat zij over mijn grenzen gaan?”.  Het woordje ‘zij’ in de laatste zin moet ik dan ook nog eens vervangen door ‘hij’ want ik heb met niemand anders iets te maken dan met mijn partner in een relatie.  De grote valkuil tijdens een ruzie in een relatie is,  dat vooral wij vrouwen,  erg goed zijn in iedereen erbij betrekken  die er ogenschijnlijk mee te maken hebben. En daarbij vergeten we vaak ook onze eigen rol!

Slik jij elke dag vitamine C voor een betere weerstand? Drink je elke dag water voor voldoende vocht in ons lichaam? Dan wordt het tijd om ook dagelijks je grenzen aan te geven. Het iIs een vorm van zelfliefde en het is een vorm van duidelijk & helder communiceren.  Toen ik stopte met anderen ‘pleasen’ veranderde mijn leven radicaal. Heel veel mensen vonden mij opeens niet meer zo aardig. Maar mijn leven werd wel een stuk aangenamer en ik had eindelijk weer tijd, liefde en zorg voor mezelf. En uiteindelijk draaide de meeste mensen wel bij want het mooie van grenzen stellen is: ‘ je kunt een ander niet veranderen, maar wel jezelf.  Zodra je jezelf verandert, verandert de wereld vanzelf met je mee!’

Judith  22 november 2012

Wordt vervolgd

Vorige blogs van Judith lezen?

 

 

 

Categorieën: Weblog

Comments

  1. Judith

    Beste Nellie, ik schrijf altijd vanuit mijn hart en in mijn beleving is het zo dat ik mezelf aardig heb weggecijferd de afgelopen periode zodat alle andere gezinsleden heel erg gelukkig konden zijn. Toen ik daarachter kwam besefte ik me dat de enige reden dat ik dit destijds deed was omdat ik het zo vreselijk belangrijk vond dat mijn samengestelde gezin goed kon functioneren. Ik besefte me toen niet dat ik als moeder en spil van het gezin juist ook daarin het goede voorbeeld moet geven. deze blog is dus ook echt geschreven uit het perspectief van grenzen stellen in een samengesteld gezin. Misschien is het niet superduidelijk overgekomen omdat wij bloggers een niet te lange blog mogen aanleveren omdat het al snel oninteressant kan worden voor de lezers die daardoor sneller afhaken. Maar hopelijk begrijp je meer vanuit mijn reactie hoe essentieel grenzen stellen voor mij was en is in mijn samengesteld gezin. Mvg Judith