Organisch

Organisch is een mooi woord. In de vertaling op Wikipedia staat : ‘ uit een groeiproces voortgekomen, natuurlijke vormen.’  Net als dynamisch tijdlang een modewoord was, is organisch dat nu ook. Maar ik vind het goed zo want het verwijst naar de huidige status van mijn leven in een samengesteld gezin. Mijn schoonzusje zei aan het begin van onze relatie: ‘ een samengesteld gezin heeft 5 tot 7 jaar nodig om op elkaar ingespeeld te raken, dus weet waar jullie aan beginnen!’  Onze teller staat nu alweer bijna op 6 jaar dus hebben we het gered? Het is niet altijd ‘ pais en vree’.
Het is niet altijd ‘hosanna’ maar is dat ook zo in een zogenaamd kerngezin?

Ik, als zeer ongeduldig persoon, die destijds nog jong en onbezonnen was. Ik, die destijds nog geloofde in de maakbaarheid van het geluk, lachte mijn schoonzusje vierkant uit. Wij zouden de wereld eens laten zien dat het allemaal anders kon.  Kom ik nu terug op mijn woorden? Ja en nee.  Ja , want het was een leerproces met bloed, zweet en tranen. Een proces waar niet elke relatie tegen bestand is. Ook die van ons niet. We gingen namelijk uit elkaar maar kwamen nog sterker bij elkaar terug. En nee, we hebben het zeker anders gedaan. Onconventioneel misschien.
We hebben dingen in een andere volgorde gedaan dan andere gezinnen.
En dan kom ik terug op het woord organisch. Waar we eerst met hele strakke afspraken moesten werken merk ik nu dat afspraken soepeler verlopen. Mijn stiefdochter kan doordeweeks (ze is nu 13) besluiten om gezellig langs haar vader te gaan. Mijn zoon heeft al tijden de sleutel van zijn vader, wel zo handig als hij in de grote stad is. Mijn stiefzoon vindt het geweldig dat pappa hem elke zaterdag ophaalt voor voetbal, ook al is het niet zijn weekend. Bij een belangrijke familie verjaardag (en het is niet ons weekend) pikken we de kids gewoon op en blijven ze gezellig slapen. Waarom? Omdat het tegenwoordig kan. En omdat het allemaal zo organisch gegroeid is. Ik ben daar erg dankbaar voor, maar ik leer natuurlijk nog iedere dag!

(N.B.: en natuurlijk  ben ik nog steeds een mens en zeker niet perfect. Ik maak elke dag weer fouten waar ik gelukkig ook van leer! Maar bovenstaand besef is een fijn cadeau om iedere dag weer mee te dragen en hopelijk ook anderen te inspireren!).

2 november 2012

Wordt vervolgd.

Meer lezen van judith?

 

Categorieën: Weblog

Comments

  1. Judith

    Sorry Johanna dat ik nu pas reageer maar zat middenin een hectische studeerperiode ivm een avondopleiding. Nee het had o.a. te maken met alle bemoeienissen van anderen zoals mijn huidige schoonfamilie, zijn ex-schoonfamilie, zijn ex-vrouw. Het had te maken met hoe hij in allerlei bochten ging wringen om aan iedereens wensen tegemoet te komen dus bv liegen tegen mij over afspraken die hij met zijn ex maakte maar ‘vergat’ met mij te bespreken. Of de manier waarop zijn ex met mij omging (mij bedreigen, mij negeren, haar kinderen verbieden mij aardig te vinden etc etc) waardoor het mij en ons echt te veel werd. Uiteindelijk overwon de liefde en konden we beter leren om de ‘buitenwacht’ echt buiten te laten. Mijn ervaring is dat zolang je niet zelf op 1 lijn staat als man en vrouw iedereen ‘gaten in je verdediging kan schieten’ zodat het volledig ten koste gaat van je relatie! Succes met je onderwerp!

  2. Johanna

    Beste Judith, had de reden van jullie uit elkaar gaan dan te maken met een starre manier van het hanteren van de omgangsregeling? Ik heb mijn nieuwe onderwerp gevonden geloof ik, bedankt! Fijn dat het nu zo goed gaat met jullie. Geniet ervan, groetjes Johanna