Met z’n allen op vakantie, hoe doe je dat?

Als je met een dubbel gezin op vakantie gaat is het vaak  vol.  De auto is vol, met drie kinderen van hem en een van jou en nog eentje op komst. De tent is vol met in de voortent de twee kleintjes,  onder de voorflap de speelse puber en tussen jullie in het jongste kind. De picknicktafel staat vol met appelstroop, pindakaas, hagelslag en chocopasta want ieder kind heeft een eigen voorkeur. En de kofferbak puilt uit dus is de helft in grote zakken op het dak gestouwd. En daar gaat de familie, het dubbele gezin, op naar de ontspanning: de overvolle campings, het overvolle zwembad, de disco op het terrein of de file in de kloof. De zon is heet, de aarde droog, de weg is lang en de kinderen mopperen, huilen of willen terug naar mamma. Nee niet jij, de échte mamma. Maar zo hoeft het niet te gaan, het kan ook anders. Neem bijvoorbeeld de volgende punten in acht:

  • Reis niet te ver
  • Ga niet te lang
  • Neem de ruimte
  • Minder spullen
  • De ene dag iets samen, de andere dag apart
  • Extra vriendje mee
  • Combineer met de andere ouder
  • Sla een jaartje over
  • Betrek de kinderen
  • Met je lief alleen

Reis niet te ver:
We willen mooi weer dus reizen we 1300 kilometer. Begrijpelijk. Maar ook in Nederland kan het mooi weer zijn. Volg de weersberichten en benut die mooie dagen onverwacht. Of kijk wat het weer is in de Ardennen of  in Zeeland. Daar is het vaak veel beter. Als je toch ver weg gaat, neem dan de autotrein, de nachtbus, of enkele overnachtingen onderweg.

Ga niet te lang:
Met een dubbel gezin op vakantie is leuk voor korte tijd. De eerste dagen is alles  nog spannend. De dagen daarna is iedereen nog welwillend. Maar de tweede week worden de scheurtjes zichtbaar en in de derde week gaan irritaties, heimwee en ruzie een rol spelen.  Dit kun je ook voorkomen. Door korter te gaan. Kort op vakantie gaan heeft ook nog een ander voordeel. De meeste kinderen uit samengestelde gezinnen gaan ook met de andere ouder op vakantie. Als beide ouders drie weken op vakantie gaan hebben de kinderen geen week meer over voor zomaar wat lummelen rondom het huis, in de buurt, of op het voetbalveldje. Ook is er geen ruimte voor een weekendje naar opa of oma.

Neem de ruimte
Ruimte is iets wat we allemaal wensen. Meer ruimte in de auto bijvoorbeeld. Dus laat een deel met de bus of trein reizen. En meer ruimte in de tent. Dus laat de al wat oudere kinderen in een tent apart slapen. Of neem zelf een huisje op het terrein naast de kinderen in de tent. Bouw ook een speeltent op. Daar kunnen alle kinderen lezen en spelen als het regent. En jij zit samen met je lief in de woontent met een glaasje wijn of een mooi boek, maar we willen ook andere ruimte. Ruimte voor onszelf. En hoe organiseer je dat tijdens de vakantie?

Minder spullen
Op vakantie gaan met veel spullen is belastend. Hoe bevrijdend is het niet als alle kinderen éen schoolrugtas mee mogen met kleren. En dat er éen tas meegaat met gezamenlijk speelgoed. En hou jezelf dan ook aan die ene rugtas. Weinig om in te pakken, weinig om uit te pakken, geen troep in de tent, ruimte in de kofferbak en geen tassen en spullen tussen benen en voeten. Heerlijk. En wat blijk je met weinig spullen gelukkig te kunnen zijn.

De ene dag iets samen, de andere dag apart 
Iedere keer met de hele club van alles ondernemen is zwaar. Je kunt ook van te voren af spreken dat je om de dag iets alleen doet: iets alleen met je eigen kinderen, of iets alleen met een van je stiefkinderen. Het voordeel is dat je minder hoeft te organiseren, niet op elkaar hoeft te wachten, dat er meer intimiteit is, en je hebt elkaar de volgende dag van alles te vertellen.

Extra vriendje mee
Het lijkt zwaarder, nog een kind erbij. Maar als jouw zoontje samen met jouw stiefzoons goed op kan schieten en jouw dochter heeft niemand om mee op te trekken en ze is 13, dan weet je het wel. Dat wordt hangen en zeuren. Een vriendinnetje mee op reis geeft heel wat meer plezier en rust.

Combineer met de andere ouder
Er zijn ouders die de vakantie combineren. Vader gaat met nieuwe partner en alle kinderen naar Italië. Moeder plus nieuwe man volgen een week later en gaan op dezelfde camping staan, of in hetzelfde dorp, of in dezelfde streek. In die week doen vader en moeder ook samen iets met de kinderen. De derde week neemt moeder de kinderen over. Voordeel:  de kinderen zijn op één vakantieplek in de vakantie. Ze hoeven niet eerst naar Frankrijk te reizen en daarna naar Italië. De ouders genieten langer van hun kroost. Het is goedkoper.

Sla een jaartje over
Op vakantie gaan lijkt wel bijna heilig. En zeker voor kinderen die opgroeien in twee huizen. Alles dubbel, hoe vermoeiend. Je kunt ook overleggen met je ex om niet ieder jaar weg te gaan. Hij het ene jaar naar Noorwegen met de kinderen, en zij het andere jaar naar de Ardennen met de kids. Leuk. Dan hebben de  kinderen ieder jaar iets om zich op te verheugen.

Betrek de kinderen
Kinderen hebben vaak heel goede ideeën. Als je aangeeft dat je nadenkt over een fijne vakantie voor iedereen, komen ze vast met goede tips. Vraag dan wat de kinderen wensen, en hoe deze gerealiseerd kunnen worden. Wat willen zij samen met alle kinderen en wat willen zij alleen? Neem ook deze 10 tips met hen door.

Met je lief alleen
Tijdens de vakantie met alle kinderen is het ook belangrijk om tijd te hebben voor jou en je lief. organiseer dit duidelijk. Hoe laat liggen de kinderen in de tent? Hoe vaak op een dag mogen ze vragen om een ijsje of om een spelletje? Kinderen vinden het ook fijn om een paar uur alleen te spelen, wel onder toeziend oog natuurlijk. Misschien wil een leuk buurmeisje mee op vakantie als vakantie au pair. Zij krijgt dan de reis gratis, en wat zakgeld. Of een nichtje, of een tante, of een oma. Er zijn heel veel mogelijkheden om iedere dag ook tijd voor elkaar te hebben. dat houdt de moed bij stief erin!

Ten slotte willen we je ook nog op de mogelijkheid attenderen bij een gespecialiseerd reisbureau een vakantie te boeken speciaal gericht op samengestelde gezinnen. Voor zover wij weten is Cirkel de enige reisaanbieder in Nederland met een speciaal aanbod voor samengestelde gezinnen. Zij bouwen daarmee voort op hun jarenlange ervaring in het organiseren van vakanties voor 1-oudergezinnen. Dus zeker als een deel van het nieuwe gezin al goede ervaringen heeft opgedaan met 1-oudergezin vakanties is te overwegen om je als (stief-)ouder te laten ontzorgen bij het organiseren van de vakantie.

 

Categorieën: Nieuws

Comments