Fases fusiegezin

Ieder fusiegezin loopt ongeveer dezelfde fases door. Ergens in die fases sneuvelt de fusie of wordt het gezin steeds hechter en sterker. Nu wij er midden in zitten en eigenlijk al heel ver zijn kan ik de vergelijking maken met het boek ‘oei ik groei’ waar de verschillende fases van de baby/peuter in staan. Elke keer als ik bij het opvoeden dacht ‘ik ben er klaar mee, ik ben moe en wil rust’ kwam er weer rust en waren we weer een stapje verder in de opvoeding. Zo werkt het ook met ons fusiegezin. De fases lijken korter te worden en de ‘ik ben er klaar mee’ periode duurt ook korter. De rust en liefde die elke keer na het ‘sprongetje’ ontstaat is wel erg mooi. De liefde gaat toch ongemerkt steeds verder en dieper. De ‘fijne’ periodes worden steeds langer en de ‘ik ben er klaar mee’ periodes worden steeds korter. Aankomend weekend zijn we alweer 2 jaar getrouwd.

Ik heb een ‘stiefmoederdag’ kadootje gekregen van kind D. Dit was een belangrijk moment voor zowel hem als voor mij. Het van mijn kant loslaten van de controle van mijn gezin en dan met name van kind D, heeft dan toch veel meer impact dan ik voorheen had gedacht. De gesprekken met ervaren coaches en het lezen van het boek ‘stiefkind het overkomt je’ heeft mij doen besluiten een weg in te slaan die ik eigenlijk niet wilde maar waarvan mijn verstand zei dat ik het wel moest doen. Het was (en is) niet altijd makkelijk maar ik krijg er veel voor terug, ook van Peter. Kind D zit nu ook lekker in ons gezin en dat is toch belangrijker dan ‘mijn mening’.

Met dank aan deze weblogs en een mede weblogger die aan gezinsgesprekken doet, hebben wij afgelopen vrijdag voor het eerst een gezinsgesprek gehad met kind B, C, D en E. Iedereen mocht positieve en negatieve zaken van ons fusiegezin of zijn/haar leven inbrengen. Hier ben ik lang ‘bang’ voor geweest maar was nergens goed voor. Het gesprek ging hartstikke goed en kind B en C hadden waardevolle tips. Iedereen staat weer met zijn neus de goede kant op en dat is gewoon een grote stap.

Geniet van de lente!!!

22 mei 2012

Wordt vervolgd

Eerder blogs van Johanna

 

Categorieën: Weblog

Comments

 1. Rian

  Wauw wat fijn te lezen wat jullie ervaringen zijn. Op dit moment het ik een relatie met een weduwnaar. Hij heeft een zoontje(4) en ik heb ook twee kinderen(4,7). Ik begin te merken dat we een hele andere fase in gaan in de relatie. Ik heb zo nu en dan nog wel eens twijfels of ik uberhaupt wel verder wil in deze situatie. We zijn nu 6 maanden bij elkaar en latten. Maar zijn verleden maakt het allemaal heel complex. Hij heeft veel moeten zorgen voor zijn vrouw voordat ze overleed en heeft dat overbezorgde nog steeds af en toe. Hierdoor krijg en voel ik niet altijd de vrijheid die ik nodig heb. We praten er wel over maar hij moet erg wennen aan zòn zelfstandige vrouw en vraagt mij hem een kans te geven om eraan te wennen. Nu is er ook nog zijn zoontje. Dit is een heel drukke mannetje terwijl ik vrij rustige kinderen heb. Maar als je deze bij elkaar zet lijkt er of er een storm is in huis. De hebben geen ruzie maar zijn met zijn drieen wel heeeel druk en maken een hoop lawaai. Ik heb de grootste moeite te accepteren dat dit nu zo is en zoals mijn vriend zegt dat dit op den duur minder wordt. Wat mij ook zorgen baart is dat ik voel me gevoel echt een derde kind erbij krijgt. Omdat deze geen moeder meer heeft en dus e.v.t. in de toekomst altijd hier in huis zal zijn. Dit mannetje accepteren vind ik al moeilijk laat staan als hij hier gaat wonen. Ik krijg dat echt het gevoel dat de zorg grotendeels op mij komt en dat wil ik niet! Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen hierin. Omdat ik met een weduwnaar te maken is de situatie erg complex hoewel ex van je partners ook veel problemen kunnen geven!

 2. Yvonne

  Met tranen in mijn ogen lees ik voor het eerst iets waarin ik mezelf helemaal kan herkennen. Bij Nel lees ik dan dat het moeizaam gaat en opeens voel ik me niet meer zo alleen. Wat is het toch een moeilijke weg om iedereen zichzelf te laten zijn maar toch de regels van het gezin te kunnen handhaven. Zeker met twee kleintjes die die regels nog moeten verkennen, zou het erg prettig zijn als de oudste die regels al zou kunnen uitdragen. Ik ga het boek zeker kopen. Bedankt!

 3. Nel

  Wat heb jij het goed omschreven, dit geeft mij weer wat hoop. Zit momenteel in de moedeloze fase, heb het gevoel dat de gesprekken totaal niet aankomen bij m’n stiefdochter. Gisteren avond werd ik weer totaal genegeerd en kon er geen weltursten af, weet niet meer wat te doen. Ik ga zeker het boek “stiefkind het overkomt je” kopen en hoop daar weer wat tips en antwoorden in te vinden.

 4. hanny

  Johanna en peter wat mooi Zo’n waardevol gesprek met z’n allen!! Complimenten vóór jullie doorzettingsvermogen!!

 5. Judith

  Wow, wat een mooie blog. Vooral omdat ik het ook zo ervaar en ik heel veel moeite had om mijn eigen controle en mening los te laten maar ik krijg er ook steeds weer meer kadootjes voor terug. Prachtig!