Alles heeft een reden, zelfs een vervelende ruzie!

Kleine en grote ruzies komen overal voor. Ook in de zogenaamde kerngezinnen.  Toch valt het me op dat een ruzie in een samengesteld gezin altijd een bepaalde lading  kan hebben.  Deze lading is natuurlijk afhankelijk  van wie de hoofdrolspelers  zijn op dat moment. In mijn geval kregen stiefzoon en biologische zoon  een  pittige ruzie over het verschil tussen ‘mijn en dijn’! Hoewel mijn biologische zoon eigenlijk gelijk  had in deze ruzie is het tegelijk lastig.  Mijn stiefzoon is eigenlijk nog  erg klein en het was niet kwaad bedoeld. Tegelijkertijd moet hij ook leren dat hij niet zomaar spullen kan pakken van anderen. Hoewel de kinderen zelf de ruzie onderling moesten oplossen , was de spanning in huis voelbaar. In een kerngezin, gaat iedereen daarna over tot de orde van de dag. Echter, in een samengesteld gezin kan er achter elk kleine ruzie, een tijdbom verstopt zitten!

Om te voorkomen dat er een binnenkort een tijdbom zou ontploffen, besloot ik dat het weer eens tijd was voor een gezinsgesprek. Het was even dringend nodig, om in een veilige omgeving en met positieve feedback naar elkaar toe, de vreemde spanning even te ‘clearen’.  Met simpele antwoorden op de volgende vragen: ‘Wat ging er goed? Wat ging er fout? Wat kan beter?’ kreeg ieder gezinslid de mogelijkheid om zichzelf te uiten en wederzijds begrip voor elkaar te kweken. Natuurlijk is het niet altijd gemakkelijk en soms raak je juist in zo’n gesprek een gevoelige snaar, die nader besproken moet worden.  Het belangrijkste is wel dat we blijven communiceren met elkaar en op deze manier elkaar beter leren begrijpen!  Ook in een kerngezin zijn er spanningen en frustraties , maar juist in een samengesteld gezin merk ik elke dag weer dat we beter communiceren dan ik ooit in mijn vorig gezin, een kerngezin, heb gedaan.  Misschien omdat we meer uitgedaagd worden? Misschien omdat, als we niet communiceren, het kan escaleren? Alles heeft een reden dat is 1 ding dat zeker is. Eigenlijk moet ik mijn jongste stiefzoon bedanken voor zijn onbezonnen actie! We zijn namelijk hierdoor weer een stuk meer naar elkaar toegegroeid!

2 mei 2012

Wordt vervolgd…..

Vorige blogs lezen van Judith?

 

Categorieën: Weblog

Comments

 1. melany

  Beste Judith,

  ik ben een meisje van 15 met gescheiden ouders, en herken wel dat er inderdaad meer ruzies kunnen ontstaan, alleen ik heb niet eens stiefbroertjes of zusjes.
  Bij mij thuis is het probleem dat m’n moeder opnieuw is gaan samenwonen, met een man die 20,5 jaar ouder is dan zij en dat zou nog niet eens zo’n probleem zijn denk ik als het maar goed ging tussen ons en tussen m’n moeder en hem. Het punt is namelijk dat hij en m’n moeder vaak ruzie hebben, en eigenlijk nog veel vaker heb ik ruzie met hem. Vaak begint het dan met dat hij vind dat ik rustiger moet doen(terwijl ik me vaak echt wel inhoud als ik bij m’n moeder ben, omdat ik dan juist geen zin heb in ruzies) en het eindigt er dan in dat hij dan roept dat ik maar beter bij m’n vader kan blijven(wat m’n moeder weer pijn zou doen en dat wil ik niet). Soms gaan de ruzies zelfs zover dat ik me afvraag wat het in hemels naam nog voor zin heeft, ik heb ook vaker dan eens met een mes in m’n handen gestaan zo’n ruzie, en de enige rede die me er tot nu toe van heeft weerhouden er dan maar een eind aan te maken is m’n vriend.
  Ik heb het hier tot voorheen nooit met iemand over gehad, tot ik het hem vertelde en hij zei dat ik erover moest gaan praten.

  Groetjes,

  Melany, een meisje dat het soms gewoon echt even niet meer weet.

  • redactie 2

   beste Melany

   Uit jouw verhaal blijkt dat het helemaal niet goed gaat bij je moeder thuis. Je hebt gelukkig een vriend die zo wijs is jou aan te raden erover te praten.
   Als het fijn vindt kun je iemand van onze stichting bellen. Wij kunnen meedenken met je en mogelijk weten we ook iemand bij jou in de buurt die je kan begeleiden in jouw situatie.

   Je mag mij bellen, ik ben zelf stiefvader en ook mediator (bemiddelaar).
   Je mag ook Corrie Haverkort bellen, zij is de voorzitter van onze stichting, haar nummer is 0575-511670.
   Mocht je ons niet te pakken krijgen dan mag je inspreken zodat je teruggebeld wordt. Je kunt ook via de mail een bel-afspraak maken, dan weet je zeker dat je gebeld wordt op een moment dat voor jou goed uitkomt.

   We laten je berichtje nu nog even staan, met een paar weken halen we het van de site af.

   Met vriendelijke groet,

   Mark Veermans
   mark@nieuwgezin.info
   tel 06 22404129