Pasen

Wij hebben een heerlijke 1e paasdag gehad. Wij zijn met vier van onze kinderen naar een bos met speeltuin geweest samen met een grote vriendengroep met ook allemaal kinderen in dezelfde leeftijdscategorie. Daarna naar het restaurant van mijn vriendin en heerlijk gegeten met zijn allen. Van alle stellen is 65% gescheiden of ligt in scheiding. Iedereen zit in een andere fase van de scheiding en/of start van een splinter nieuw fusiegezin. Mooi om te zien hoe iedereen het op zijn eigen manier doet met zijn eigen principes, normen en waarden.

Het was de eerste keer dat er twee meisjes bij waren die voor het eerst de vriendin van hun vader zagen en tegelijk ook haar kinderen en ons, de hele vriendengroep. Het ging voortreffelijk! Door de ervaring van de andere ‘kinderen van gescheiden ouders’ en de ervaring van andere stiefouders werden deze meisjes met open armen ontvangen. Zelfs de oudste die dezelfde leeftijd heeft als kind B werd netjes opgenomen in de groep van pubermeiden van 13 jaar. Dat wil echt iets zeggen. Zonder jaloezie, geruzie en gedoe ging het groepje van drie naar vier meiden. Super!

Ik, als iets verder gevorderde stiefmoeder, probeer wel zo hier en daar wat tips en tops te geven en soms hou ik ook wijselijk mijn mond. Verliefd, start van een fusiegezin, wie ben ik om daar tips en tops aan te gaan geven. Als ze erom vragen vertel ik mijn ervaringen en die zijn ook een bij elkaar geklutst zooitje aan emoties. Daar zit echt niet iedereen op te wachten. Toevallig zitten Peter en ik het verst in ons fusiegezin. Wij zijn nu 5 jaar bij elkaar. Nog steeds verliefd op elkaar maar wat kunnen wij ook veel boosheid, verdriet en frustratie hebben. Wij gaan netjes door alle fases heen en ik merk en voel dat we toch steeds verder groeien. De ruzies zijn dan wel heftig maar de emoties zijn ook heftig. Elke keer sluiten we weer iets af en gaan we een nieuwe fase is. Ook nu zijn we weer een nieuwe fase ingegaan, een fase dichter naar acceptatie van hoe het gewoon is.

Het voelt goed deze nieuwe fase!

Johanna

23 april 2012

Wordt vervolgd

Vorige blogs van Johanna

Categorieën: Weblog