Vroeger was vroeger en nu is nu (KvK)

Deze zin heb ik vaak gezegd tegen mijn moeder toen Kinderen voor Kinderen dit uitbracht. Ik lijk op mijn moeder ;-).

Vroeger bleef je als vrouw bij je man, kreeg je kinderen en was je gedienstig. Het ‘geluk’ haalde je uit de relatie en/of je kinderen/kleinkinderen. Geen gedoe met omgangsregelingen, alimentatie etc. Ik heb ooit aan mijn oma gevraagd of ze altijd gelukkig is geweest. Mijn oma heeft toen geantwoord dat het geluk weer terug is gekomen toen de kinderen groot waren. Mijn opa en oma groeiden toen weer naar elkaar toe. Zij stonden centraal in elkaars leven en daaruit voortvloeiend de kinderen en kleinkinderen.

Nu, na een rits emancipatie slagen, zijn wij vrouwen onafhankelijk, gebruiken een voorbehoedsmiddel en gedienstig is ook niet meer aan de orde. We gaan studeren, werken, krijgen kinderen en we hoppen van partner A naar B en weer door naar C etc. Het heeft alles te maken met ‘het ultieme geluksgevoel’ wat mensen graag vast willen houden. Partners staan niet meer centraal in elkaars leven en daardoor veranderd alles. We zitten in een nieuw tijdperk. Geluk wordt gehaald uit partners, kinderen, vriendschappen, werk, vrije tijd, vakanties en de wereld zien en niet alles meer samen maar ook veelal apart. De wereld wordt daardoor een stuk groter met veel meer verleidingen en ook veel meer gras dat altijd groener lijkt dan bij jezelf.

Mijn eerste opdracht van mijn coach, ‘schrijf een brief aan je man waarin je hem vertelt wat je voelt en denkt en zou willen’. Dit is een lange brief geworden en hij is goed ontvangen! Peter kon lezen wat ik schreef en kon mij zijn kant ook duidelijk maken. Dit heeft ons veel gebracht. We zijn allebei niet veranderd maar zijn meer rekening gaan houden met elkaars gevoelens, postitieve kwaliteiten en valkuilen.

Ik ben erachter dat het naief en ouderwets is om te blijven vasthouden aan een oude ‘norm’. In de huidige tijd haalt men het geluk niet meer alleen uit elkaar maar ook uit de grote wereld eromheen. Wat dat betreft ben ik net een autist. Mijn leven hoort op de ‘oude’ manier te zijn maar door omstandigheden zit ik in de ‘nieuwe’ manier. Daar heb ik zelf voor gekozen dus dan zal ik daar ook zelf mijn geluk uit moeten halen, dat heb ik te accepteren en dit opschrijven is een goed begin voor volledige acceptatie.

We zijn er nog niet maar gaan er zeker komen.

19 maart 2012

Wordt vervolgd

Eerdere blogs van Johanna

 

Categorieën: Weblog

Comments

  1. hanny

    Lieve J, je hebt het mooi verwoord, geluk is geëvolueerd!!! De tijd staat nooit stil! Je gaat nog meer mooie momenten beleven. Succes