familieberaad

– Sinds kort woon ik, Anne (44), met mijn dochters S en I (16 en 14) samen met B (45) en zijn zoon K en dochter Y (13 en 10). In een ingewikkelde wieiserwanneer-constructie, die er op neerkomt dat beide sets kinderen de helft van de tijd bij ons zijn, maar niet altijd tegelijk. Soms zijn we dus met zes man, soms met vier of met vier anderen en soms mogen we met z’n tweetjes bijkomen van al het pubergeweld. En oja,  Amor is er fulltime: mijn hond, nu ook ‘pleegstiefhond’, aldus Y. –

Zo. We hebben vanavond ons tweede familieberaad gehad. In den beginne was het de bedoeling om dit tweewekelijks te doen, maar dat bleek niet uitvoerbaar: teveel agenda’s om rekening mee te houden. En geloof me – puberagenda’s staan bomvol in het weekend!
Het beraad van vanavond verliep prachtig. De vorige keer hadden wij, de ouders, de mores toegelicht: eenieder noemt 1 leuk en 1 niet leuk iets van het samenwonen. Daarop wordt geen commentaar geleverd (dus ook geen blikken, zuchten en rollende ogen): pas in de 2e ronde krijgt iedereen de gelegenheid om te reageren. Aldus geschiedde.
Wat er uit kwam was: iedereen vindt het gezellig en best soepel lopen met zijn allen, het takenschema (vaatwasser, hond uitlaten, van die dingen) loopt steeds meer vanzelf. Als aandachtspunt kwam naar voren: het is wel heel druk, als iedereen in de kamer is. Je loopt elkaar dan best in de weg soms, vooral qua geluiden (tv, pianospel, gepraat). I (14) formuleerde het prachtig: ‘toen we met zijn drietjes waren, kon ik de voetstapjes van iedereen zien en volgen en kon ik er omheen lopen. Nu zijn er opeens heel veel voetstappen en lopen die opeens voor mijn voeten’.
Deze visie deelden we alle zes. Hoe we ermee omgaan is verschillend: K vindt het geweldig, al die reuring. S ook, maar zij trekt zich terug als ze even rust wil. I heeft er dus last van en sluit zich af: laptop voor haar neus, IPod met oortjes in en mentaal uitgetuned. Y vindt het soms fijn, maar soms ook niet: dan gaat ze naar haar kamer.
En wij, de ouwetjes? Wij puffen uit als de hele meute weer weg is en als ze er zijn, dan overleven we en tegelijk genieten we met volle teugen. Want in al dat drukke gedoe valt er zelden een onvertogen woord, is er veel gelach en komen er ook nog hordes vrienden aanwaaien.
Verder stelden we vast dat ook de hond reageert op alle drukte: hij wordt zelf dan ook drukker. We bedachten dat ook hij dan een laptop nodig heeft om zich achter te kunnen terugtrekken – als iemand van u daar een uitvoerbaar plan voor heeft – graag!

We hebben gezamenlijk geconcludeerd dat we blijven genieten van al dit gekakel, en dat we het ook respecteren als iemand zich even terug wil trekken. En I, degene die het meest behoefte heeft aan rust? Zij heeft aangegeven dat ze haar best wil doen om af en toe deel uit te maken van dit kippenhok. En voegde de daad bij het woord door luidkeels het sinterklaasrepertoire in te zetten.

Lees de vorige weblog van Anne

Categorieën: Weblog

Comments

 1. Anne

  Ja, op OA kan je me regelmatig lezen, dat klopt.
  Overigens hadden we laatst weer een familieberaad. Dit keer was het onderwerp: tv kijken. Baggerkijkers vs Nickelodeonkijkers vs de oudjes :-).
  B en ik hadden hele schema’s bedacht: die tot zo laat, en die tot zo laat. Zegt I: mam, als we nou gewoon afspreken dat je even overlegt met de anderen die in de kamer zijn of je mag kijken? En als het niet uitkomt, dat je naar boven gaat? Was iedereen het roerend mee eeens – probleem opgelost-einde beraad :-).

 2. Michelle

  Anne, wat leuk om je weblogs te lezen ! Ik herken heel veel in je situatie(zelf 2 meiden van 15 en 17, mijn vriend een zoon van 17 en dochter van 12) We denken erover in de loop van dit jaar te gaan samenwonen, na nu 3,5 jaar een latrelatie te hebben.
  Je blog over het familieberaad zie ik helemaal voor me,zo’n goed idee ook! Wij hebben aan tafel geregeld dat soort gesprekken en ik denk dat we als we gaan samenwonen zo’n beraad maar als vast punt op de agenda moeten zetten.Kan het zijn dat ik ook e.e.a. van je gelezen heb op ouderalleen.nl ? Zoals je beschrijft hoe jullie alles aanpakken,is de manier waarop ik het zou ook ongeveer wil doen. Dankjewel dat je dit alles zo deelt met anderen !