Vakantie voor ouders van samengestelde gezinnen een lust of een last?

De vakantieperiode heet traditioneel de periode te zijn waarin ouders leuke dingen gaan doen met hun kinderen. Het gegeven dat ouders hun best doen om hun kinderen een fijne vakantie te laten beleven is lovenswaardig en meestal fijn voor de kinderen. Soms wordt het echter een druk; de vakantie moet leuk en gezellig zijn. Die druk is vaak nog groter als kinderen een minder leuke periode achter de rug hebben na een lastige scheiding of bij overlijden van een ouder. Voor ouders in die situatie weegt de druk een mooie vakantie te ‘maken’ vaak zwaar. Soms hebben zij zelf nog een en ander te verwerken en worden zij tijdens de vakantie geconfronteerd met gezinnetjes die wel nog ‘heel’ zijn. Ze moeten kiezen of nieuwe partners mee gaan op vakantie terwijl de kinderen daar misschien niet op zitten te wachten. Sommigen hebben minder geld te besteden omdat ze van één huis(-houden) naar twee gegaan zijn. Voor stiefouders is het vaak wennen om hele dagen met de kinderen van hun nieuwe lief op te trekken. Bij vechtscheidingen blijken afspraken met de ex over wie wanneer wat doet met de kinderen minder vast te zijn dan gehoopt.

Toch horen we ook veel geluiden dat vakantie bij uitstek de periode is om elkaar op een fijne manier beter te leren kennen, om leuke dingen te doen met elkaar, om de nieuwe vorm die met elkaar gevonden is te vieren. Of, als een gedeelte van de kinderen al wat ouder is, om weer eens met z’n allen bij elkaar te zijn, en tegenieten van het samenzijn van het grote gezin.

Wij zijn benieuwd wat bij bezoekers van onze site de overhand heeft, het positieve of het negatieve. We hebben dan ook een poll opengesteld met de volgende stelling:

De vakantieperiode is voor (stief-)ouders van nieuw samengestelde gezinnen eerder een zware opgave dan een gelegenheid om te ontspannen.

Stemmen kan rechts onderaan op de homepage www.nieuwgezin.info/

Categorieën: Nieuws

Comments

  1. Hellen

    Zware opgave:
    Samen 5 kids, die qwa leeftijd overeenkomen. Ze versterken elkaar en kunnen zo de hele wereld aan. Wat de papa en de mama ook maar inbrengen, ze lopen over ons heen.
    Helaas 2x geprobeerd, maar ik ga niet meer met alle kids op vakantie. Pfff, ben nu zelf hard aan vakantie toe.

  2. HH

    last: voor mij is het een last de vakantie. met name omdat de moeder van mijn bonuskinderen altijd maar weer probeerd afspraken te ondermijnen en probeerd om zich te bemoeien met onze vakantie. ook de kinderen ervaren dit als last! ze kunnen niet vol zichzelf zijn en geniet van een ongestoorde tijd bij hun vader!