Derde kerstdag

Weblog januari 2010

Op de eerste plaats wens ik iedereen een heel goed, gezond en liefdevol 2010 toe!

Ik weet niet hoe het met jullie staat, maar zo na Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw en de eerste werkdagen alweer voorbij, vind ik het prachtig om te zien hoe wij dit als gezin weer hebben beleefd. Tsja, de feestdagen, toen in september leek het allemaal zo makkelijk.

In deze weblog wil ik pleiten voor een derde kerstdag en dan ook direct een nieuwe weegschaal als het kan. Je hoort steeds vaker het gezoem dat mensen eigenlijk een tweede kerstdag niet nodig vinden behalve dan dat, indien het gunstig in de week valt, wij heerlijk nog een extra dag vrij zijn. Ik denk daar toch echt anders over sinds ik (stief)moeder ben geworden.

Wij (dat wil vaak zeggen ik) zijn er al een tijd mee bezig. Aangezien de druk in december absurde vormen aanneemt aangezien Sinterklaas, de verjaardag van mijn dochter en kerst en oud en nieuw elkaar in een moordend tempo opvolgen. Vorig jaar had ik hier een soort misrekening in gemaakt, Sint thuis gevierd, haar verjaardag natuurlijk ook direct daarna kerst als nagerecht. Uiteindelijk lag ik tweede kerstdag uitgeteld op de bank in mijn joggingbroek, moest nog Oud en Nieuw vieren en concludeerde dat het in 2009 echt anders moest.

Dat waren de feestdagen 2008 en nu, zo vlak na de feestdagen 2009 is het anders gegaan! In september kwam ik op het lumineuze idee om iedereen in mijn huis uit te nodigen voor de kerst, het leek nog zo ver weg en heerlijk overzichtelijk. De oma’s, opa’s, vaste vrienden van de familie, broers, kinderen, stiefkinderen en ga maar door. Unaniem werd gekozen voor de tweede kerstdag en alles was half oktober in kannen en kruiken, heerlijk overzichtelijk!

Tot het moment dat wij de agenda’s gingen bijwerken. Een klein foutje zou roet in het kerstdiner van 2009 gooien. Vanaf september heb ik de co-ouderschapweekenden verkeerd geteld van mijn bonuskind AUW…….., het stond er toch echt “Mamaweekend”.

De biologische moeder van mijn bonuskind en ik verschillen als dag en nacht van elkaar en zijn op goede voet samen. We lopen absoluut niet de deur plat bij elkaar en bellen elkaar eens zo nu en dan en de mogelijkheid dat het ‘gewoon’ kan is al een verademing voor mij, mijn nieuwe gezin en de kinderen. En ik vond het weer eens tijd voor wat contact. Ik belde haar en vroeg haar quasi nonchalant wanneer zij kerst zou vieren met haar familie. Haar stem galmt nog steeds na in mijn oren “uhhh, tweede kerstdag, waarom”? Na uitleg van mijn stomme fout wilde zij even nadenken over wat er mogelijk zou zijn.

Vlak voor alle festiviteiten zouden losbarsten ontving ik het verlossende Sms’je, wij vieren het wel op derde kerstdag. Hulde aan de derde kerstdag en de moeder van mijn Bonuskind!

Fijn dat wij er zo uit kunnen komen zonder geharrewar en toestanden. Tsja, zo kan het ook. Het is soms hard werken en ik ben apetrots op mijn stiefmoederschap.

Astrid Kies

Wij zijn benieuwd hoe andere gezinnen de invulling van Kerst 2009 hebben aangepakt. Zou jij ook een derde kerstdag willen? Deel jouw ervaringen en reageer op dit verhaal, wij lezen graag jullie ontroerende, boze, humoristische en andere verhalen.

Categorieën: Weblog