Onderzoek naar knelpunten en informatiebehoefte Stiefgezinnen

We hebben je hulp hard nodig!

Regelmatig krijgen wij vragen over het stiefgezin. Wij merken dat wij alleen anderen goed kunnen steunen als we zelf voldoende informatie van anderen krijgen. Het runnen van een stiefgezin is een nou eenmaal een uitdaging en stelt je soms voor lastige vraagstukken. Jouw inzichten en ervaringen kunnen ons als Stichting helpen om onze diensten en informatie nog beter af te stemmen op de behoeften van nieuwe gezinnen. Jouw hulp hierbij is voor ons essentieel, daarom vragen we je of je ons wilt helpen, door simpelweg een vragenlijst in te vullen, die ongeveer 10 minuten van je tijd vraagt.

Betty Kuipers, zelf moeder van een samengesteld gezin, leidt dit bacheloronderzoek in het kader van haar studie SPH. Zij richt zich op de volgende vragen:

 • Wat zijn de belangrijkste knelpunten die ouders en stiefouders in nieuwe gezinnen ervaren?
 • Welke steun kunnen stiefgezinnen goed gebruiken?
 • Welke informatie is van groot belang voor stiefgezinnen?

Dit is voor jou een kans om vele andere stiefgezinnen in Nederland te helpen, simpelweg door je eigen verhaal en ideeën te delen.
Hierdoor is het mogelijk om de informatieverstrekking en de ondersteuning nog beter af te stemmen op datgene waar stiefgezinnen daadwerkelijk  behoefte aan hebben.

Jouw medewerking bij dit onderzoek is voor ons dus onmisbaar!
Wij stellen je medewerking enorm op prijs en als dank ontvangt je van ons een presentje! Je kunt meewerken door de vragenlijst online in te vullen, je gegevens blijven volstrekt anoniem, want het ingevulde formulier wordt rechtstreeks en automatisch naar Betty Kuipers doorgestuurd.

Wil je meer lezen over de achtergrond en opzet van dit onderzoek: klik hier

Om direct naar de vragenlijst te gaan: klik hier

Categorieën: Nieuws

Comments

 1. Nicole

  Ik ben het met Magriet eens ook ik wilde mijn bijdrage leveren aangaande stiefgezinnen, maar ik kan de vragenlijst ook niet openen.

  Groetjes Nicole

 2. Tineke

  Wij, FOns en ik, Tineke, hebben elkaar gevonden na allebei bijna 20 jaar getrouwd geweest te zijn. We zijn dus allebei gescheiden en hebben allebei kinderen. Fons heeft 3 dochters, TIneke 3 zonen en 1 dochter. Tineke woonde in een maissonette met haar dochter en 1 zoon. De 2 oudste zonen wonen zelfstandig (studenten). Eén dochter van Fons woont zelfstandig in een relatie, de andere 2 wonen bij hunmoeder. Vooral Fons heeft een moeilijke periode achter de rug, zijn scheiding is niet bepaald rustig verlopen, die van Tineke wat minder heftig. Tineke en haar ex hebben eem moeizaam contact, maar er is contact, vooral vanwege en om de kinderen. Bij Fons en zijn ex is er vooral géén contact, ook niet via de kids. In het begin van de relatei tussen Fons en TIneke is er geprobeerd om ook contact te krijgen tussen de kinderen van Fons met Fons zelf (hun vader dus) en TIneke. De start was op neutraal terrein, in een theehuis. Was erg gezellig en voorla Tineke had het idee, dat er wel een ‘klik’ was. LAaer kwamen de 2 jongsten ook 1 keer in de 2 maanden een avondje langs om te eten en een gezellig avondje te maken. Om zo het contact tussen Fons en zijn dochters weer wat op te bouwen. Fons en TIneke zijn inmiddels officieel geregistreerd, bewust niet getrouwd, om de kinderen een beetje te ontzien. Bij dit feest waren álle kinderen aanwezig en hebben ze ook een gezamenlijk kado gegeven. Er wás dus contact met de 7 kids onderling! Toen kwam er een kink in de kabel,wij zijn ons van geen kwaad bewust, maar we hebben eht vermoeden dat de moeder van Fons dochters erachter zit, maar zeker weten doen we dit niet. SIndsdien heeft Fons sporadisch contact met zijn meiden, en als er al contact is, gaat het over geld. Heel vervelend, want we hebben het al niet zo breed, voornamelijk vanwege de (hoge!!) allimentatie aan mevrouw. Ik, Tineke, heb nog een poging gedaan, via mailtjes, maar de meiden vinden dat hun vader zélf contact moetleggen, terwijl vinden, dat ze zelf ook een eerste stap kunnen doen, wij hebben dit al vele malen geprobeerd, met steeds 0 op het request. Fons gaat er zo wel langzamerhand aan onderdoor! ook omdat het met de kids van Tineke wél goed gaat, ook de 2 oudsten komen steeds vaker een avondje langs! Met haar dochter en zoon gaat het ook steeds beter, Fons is écht wel een echte vader! Hij vindt het ook leuk om mee te gaan naar volleybal van de jongste zoon en naar de winkel van de dochter. Belangstelling tonen, het blijft belangrijk! Maar nu wordt er aan de andere kant weer gezegd: daar heb je wél belangstelling voor en voor je eigen dochters niet! Maar als zij niet vertellen wat ze doen, kunnen we daar toch ook niet op reageren! Via oma horen we af en toe wel iets, maar ook daar komen ze sporadisch, terwijl oma op fietsafstand woont! Ook daar komen ze alleen om te klagen over Fons en als ze denken dat er wat te halen valt. Pas belde de jongste dochter op, ze wilde en keer langskomen. Fons natuurlijk hardstikke blij, tot bleek, dat ze over géld wilde praten. Tja, wij zijn verhuisd, en het ziet er allemaal mooi uit bij ons, maar daar heb ik ook hard voor gewerkt en we hebben wat over kunnen nemen, maar alles kost geld en we redden het nu, maar het houdt niet over! Hoe dúrft ze! Was mijn reactie. We hadden het in die week ook erg druk met allerlei afspraken en het koor waar we sinds kort allebei opzitten, dus we moesten die afspraak verzetten. Daarna nooit meer iets van die dochter gehoord. Wat moeten/kunnen we doen: Moet Fons een keer ‘alleen’ met zijn meiden afspreken en gaat Tineke dan even naar een vriendin? Maar dit wil Fons niet, hij heeft voor haar gekozen en ze hoort er ‘dus’ bij, maar zo komen ze dus écht niet! Het blijft idd erg moeilijk om een ‘samengesteld’ gezin op poten te krijgen, terwijl het in eerste instantie het goed leek te gaan!
  Heeft er iemand een idee, of een tip? Wij willen graag verder met elkaar, en met de kids, niet alleen die van mij, maar ook de dochters van Fons!

 3. admin

  De sluitingstermijn voor het invullen van de vragenlijsten was op 4 januari. Inmiddels zijn de gegevens verwerkt en binnen twee weken worden de resultaten gepubliceerd via onze site.
  Jouw inout is altijd erg welkom. Misschien heb jij tips of suggesties of een goed verhaal. Mail het ons en wij plaatsen een weblog of nieuwsitem of artikel in ons mandblad. Elk ervaringsverhaal is welkom en waardevol.

 4. margriet

  Ik wilde de vragenlijst invullen aangaande stiefgezinnen. Maar ik kan de vragenlijst niet openen. Misschien kan ik op een andere manier mijn bijdrage leveren?
  Groet,
  Margriet