Nieuw Gezin december 2009: over volwassen kinderen van gescheiden ouders

In de volgende editie van ons kwartaalblad Nieuw Gezin hebben we het over volwassen kinderen van gescheiden ouders….

Een primeur. Want er is nog niet veel onderzoek gedaan naar het welbevinden van volwassenen en hun leven in twee gezinnen. Misschien omdat de eerste grote groep kinderen van gescheiden ouders nu pas zo’n beetje volwassen is?

We hebben ze gevraagd te reageren op de vraag: ‘welke tips geef jij jouw ouders?’ De reacties waren spontaan. Wat opviel was vooral de grote loyaliteit en voorzichtigheid waarmee bepaalde uitspraken gedaan werden. Kinderen spreken zich niet gemakkelijk uit over wat hen teleurgesteld heeft in hun jeugd. Toch hebben we een flink aantal mooie uitspraken en ingezonden artikelen kunnen plaatsen. Zoals het verhaal van Floor die voor de geboorte van haar eerste kind een doopfeest organiseert voor de hele familie: vader met vrouw en nieuwe kinderen, moeder met nieuwe vriend en verder de zussen en schoonfamilie. Hoe doe je dat als je geen voorbeelden uit de geschiedenis hebt hoe je een samengestelde familie met elkaar kunt verbinden op een feest? Ook de brief van Euphemia aan haar ouders is aangrijpend. ‘Lieve papa en mama, Ik had mij geen betere en mooiere ouders kunnen wensen’. En dan het verhaal van Sjanneke, die zo graag haar beide ouders bij de geboorte van haar zoon als eersten aan haar bed gezien had….

Klik hier voor meer informatie over ons kwartaalbald

Categorieën: Nieuws