Tips om je kind te begeleiden voor, tijdens en na scheiding

Weblog nov 2009

Veel ouders in scheiding worstelen op dit moment met de vraag hoe zij hun kinderen kunnen begeleiden. Doordat ouders vaak zelf nog niet weten hoe zij met hun eigen emoties in de nieuwe situatie om moeten gaan, wordt er onbedoeld te weinig aandacht besteed aan goede begeleiding van de kinderen.

Als ouder kun je zelf heel veel doen en dat is niet makkelijk als je te maken hebt met verdriet, pijn en woede.
Ik kan me goed het verhaal herinneren van een vrouw die vertelde dat ze vlak na haar echtscheiding uitriep: “Hoe moet ik dat dan doen, als ik de man waar ik 14 jaar mee heb samengeleefd niet meer ken! Het is net alsof hij door alles wat er gebeurd is, een ander mens is geworden, zo boos en onvriendelijk en egoistisch. Eigenlijk wil ik helemaal niet dat de kinderen nu bij hem zijn”. Die gevoelens hebben invloed op de manier waarop je met de situatie omgaat.

Of het verhaal van een andere moeder die in haar eigen frustratie onbedoeld en haast ongemerkt een opmerking maakte tegen haar kinderen toen ze terug kwamen van een weekend bij hun vader. Ze deed heel erg haar best om haar kinderen goed te steunen en ze in vrijheid naar hun vader te laten gaan. Ze wist dat de kinderen het nog niet gemakkelijk vonden om te praten over wat ze in het weekend bij papa deden en hield de gesprekken dan ook luchtig. Zo vroeg ze een keertje: “Hebben jullie nog iets lekkers gegeten?”. Toen haar dochter vertelde data papa lekkere macaroni had gekookt, floepte het eruit: “Oh, dus nu kookt hij wel!”

Hoe begeleid je je kinderen het beste? Zeker als je zelf nog zit in een proces van verwerken en wennen aan de nieuwe situatie. De achtste tip in het artikel van Astrid Jaspers  is misschien wel een van de belangrijkste. Zorg goed voor jezelf! Als je goed voor jezelf kunt zorgen, kun je ook voor een ander zorgen.

Klik hier om het artikel te lezen: 8 tips om je kind te begeleiden bij een scheiding

Heb jij nog tips? Laat het ons weten!

Categorieën: Weblog